Mistä on sisäinen Kajo tehty?

Middle of Camp Celebration

Mistä on sisäinen Kajo tehty?
Itseluottamuksesta, rohkeudesta,
Arvostuksesta ja avoimuudesta.
Niistä on sisäinen Kajo tehty.

Mistä on Kajon elämykset tehty?
Suurista tunteista ja yhteenkuuluvuudesta,
Yllättävistä käänteistä ja uusista kokemuksista
Niistä on Kajon elämykset tehty

Mistä on hyvät yhteisohjelmat tehty?
Musiikista ja hersyvästä naurusta,
Laulusta ja hauskasta tarinasta.
Niistä on hyvät yhteisohjelmat tehty

Mistä on näyttävät yhteisohjelmat tehty?
Upeista valoista, kuuluvasta äänestä,
Turvallisesta lavasta ja maagisista asuista.
Niistä on näyttävät yhteisohjelmat tehty

Onko näistä sinun Kajosi tehty?
Jos on, niin etsimme juuri sinua Yhteisohjelmien pesteihin, joita on auki tällä hetkellä seuraavat:

Apulaisohjaaja

Avajaiskymppi

Bilemestari

Bilekymppi

Biletekniikkakymppi

Keskiäiskymppi

Käsiskymppi

Käsikirjoittaja

Lavakymppi

Musakymppi

Muusikko

Näyttelijäkymppi

Päättäjäiskymppi

Screenkymppi

Valokymppi

Videojockey-kymppi

Äänikymppi

Teksti: Sanna Piispa, yhteisohjelmapäällikkö

Kuva: Markus Kuoppala

Pesti tekijänsä mukaan

Mitä kaikkea tarvitaankaan partioleirin onnistumiseen? Partiomieltä, sopivasti rahaa sekä innokkaita tekijöitä tietenkin. Mistä niitä innokkaita tekijöitä sitten löydetään? Entä miten varmistetaan, että pesti on mielekäs ja tekijälleen sopivan kokoinen?

Kajon HR-ryhmä vastaa pesteistä ja niissä jaksamisesta, eli kaikesta mikä liittyy pesteihin johtajahuoltoa ja kiittämistä unohtamatta. Pestissä parasta on kyselyiden mukaan porukka, mutta hyvä ja onnistunut pestivalinta myös tarjoaa haastavaa ja mielekästä tekemistä. Kuuden vuoden välein suurleiri tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia hankkia kokemusta erilaisista partiopesteistä.

Etsimme tällä rekrykierroksella mestareita sekä yhtä eksperttiä joukkoomme pohtimaan pestissä toimimisen kokonaisuutta. Varavoimamestarin vastuulla on organisoida leirin varavaoimapalvelut. Mestari pääsee kasamaan oman tiiminsä sparraamaan ja tukemaan Kajolla avainpestejä ja varmistaen, että Kajon leiriarki rullaa kaikilla tasoilla. Tähän liittyen tekijätasolle on luvassa avuksi tehotiimi, josta käsin tuetaan kaiken tasoisia pestejä Kajolla.

Samoajille pestissä toimiminen on osa leiriarkea. Samoajavartio pääsee mukavassa, tutussa porukassa kokeilemaan uusia hommia ja samalla tunnetta, että pestissä toimiminen on oikeasti mukavaa, eikä mitään pakkotyötä. Luotsi tukee näitä tulevaisuuden leirien tekijöitä. Samoajapestimestari pääsee yhdessä ikäkausikokemuksen ja luotsauksen kanssa pohtimaan, miten samoajien Kajosta tehdään paras leiri ikinä.

Työkkärimestari  pääsee rakentamaan Kajon omaa työkkäriä, joka palvelee sekä livenä että appissa. Työkkäri tuo yhteen tekijät ja tarjolla olevat lyhyet pestit. Tavoitteena on tarjota jokaiselle mahdollisuus auttaa leirin onnistumisessa, vaikka mukana olisikin pieniä lapsia tai pestautuva on vain piipahtamassa leirillä.

Loppuvuodesta aukeavat tarjolle tekijätason pestit, jotta kaikille löytyy sopivaa tekemistä leirillä. Tuhansien tekijöiden jakautuminen pesteihin toteutetaan jonkinlaisella pestikoneella, jonka suunnitteluun etsitään pestidigieksperttiä. Ekspertti osallistuu Kajon työkkäri-appin suunniteluun sekä osallistuu suunnitteluun, miten pestissään kehittymistä voisi seurata myös mobiilisti. Koodaamisen hoitaa Kajon tiedonhallinta, mutta mobiilin työkkäripalvelun koordinointi ja suunnittelu etsii tekijäänsä.

HR-päällikkö Katri ”Kengu” Hietanen

Ekat kymppipestit Kajolle auki – ja muita herkkuja!

Vastahan se edellinen Kajon pestikierros oli täydessä käynnissä ja tulevan suurleirin houkuttelevat pestipaikat täyttyivät huipuista partiotekijöistä. Ja silti, taas mennään ja pestausrumba rullaa.

Pestihaku pyörähtää auki tänään ja jälleen on nopeus valttia, sillä hakukierros kestää vain parisen viikkoa (12.-25.4.2021). Kuten edellisilläkin kerroilla, Kajon sivuilta löytyy osa-alueittain niputettu koonti tarjolla olevista pesteistä, mutta varsinainen haku pesteihin tapahtuu SP:n avoimia pestejä esittelevien sivujen kautta. Pestejä on taas tarjolla sellainen paletti, että halusimme helpottaa ensisilmäilyä. Poimi siis houkuttelevimmat pestit ja hae vaikka useampaan. Pestit pyritään täyttämään toukokuun aikana ja hommiin pääsee heti!

Kymppipestien lisäksi on tarjolla kourallinen mielenkiintoisia mestaripestejä ja myös yksi päällikköpesti etsii tekijää. Ei muuta kuin pestejä mutustelemaan ja miettimään, mikä tuntuisi omalta.

Sellaisia yleisnostoja pestipaikoista voi tehdä, että Yhteisohjelmat rakentaa jo nyt keväällä ison tiimin miettimään koko leirikansan yhteen kokoavia unohtumattomia iltaohjelmia ja suunnittelemaan päräyttäviä bileitä. Samoin jos mielii sotkeutua leirin kokonaisilmeeseen, arkkitehtuuriin ja kaavaan, siihen miltä koko Kajo tulee näyttämään, niin nyt on syytä pistää hakemusta vetämään.

Toinen esiin nouseva trendi tällä kierroksella on erilaisten digi- ja IT-osaajien pestikirjo. Jos siis osaat tehdä tietokoneella muutakin kuin pelata, niin juuri nyt on tarjolla useita mahdollisuuksia päästä tekemään modernia partioleiriä. Sinäkö suunnittelet tavat seurata koko suurleirin tilannekuvaa tai luot leirin appin, joka mahdollisesti jää elämään myös tulevien leirien käyttöön?

Ja jos nyt et koe estradien imua tai paloa ruudun äärellä partiointiin (vaikka kaikkihan nyt parhaillaan harrastavat partiota ruudun äärellä), niin ei ole mitään syytä lannistuneella kohautella olkiaan siellä kotikatsomoissa. Pestivalikoima on jälleen mykistävän laaja. Jos et usko, niin katso itse!

Mene, selaa, valitse ja hae! Tule tekemään Kajosta loistava!

kuva: Harri Halmejärvi

Leiribiisikisa on NYT AUKI!

Leirilaulu on se, josta kaikki leirin loppupuolella osaavat kailottaa ainakin kertosäkeen, vaikka keskellä yötä teltassa herätettäisiin. Se on sen verran yksinkertainen toteutukseltaan, että kaikki pystyvät sitä iltaohjelmassa hoilaamaan niin kovaa kuin vain keuhkoista voimaa lähtee. Samalla sävelessä on jokin juttu, herkku, täky tai koukku. Laulumato, joka nostaa vielä kymmenen vuoden päästä ne samat kertosäkeen sävelet mieleen, kun joku vähän muistelee Kajoa.

Tässä se nyt on. Mahdollisuus säveltää ja sanoittaa tämän vuosikymmenen aktiivipartiolaisten paras partiolaulukorvamato. Laulu tuhansien partiolaisten laulettavaksi ja vielä useampien kuunneltavaksi. Äänimuisto, joka soidessaan kerää vielä vuosienkin jälkeen mielen sopukoista juuri Kajon ainutlaatuiset leirimuistot. Leirilaulu on iso juttu. Se on koko leirin huulilla ja yksi niistä asioista, joista leiri muistetaan. Monenko suurleirin leirilaulun sinä muistat?

Leiribiisikisa on auki 10.5.2021 asti. Kilpailu on avoin kaikille. Myös osallistujat partion ulkopuolelta ovat tervetulleita, ja toki Kajon oma tekijäjoukkokin saa tarjota omia hengentuotteitaan.

Ohjeita osallistujille:

  • Säveltäjä ja sanoittaja voivat halutessaan osallistua kilpailuun useammalla kappaleella.
  • Kappaleen enimmäiskesto on neljä minuuttia.
  • Sävellysten ja sanoitusten tulee olla ennen julkaisemattomia, eikä niitä saa julkistaa tai julkisesti esittää ennen 15.7.2022 ilman kilpailun järjestäjän lupaa.
  • Lähetä vapaamuotoinen demo (laulettu äänite, sävel ja sanat tms.) viimeistään 10.5.2021 mennessä osoitteeseen sofia.ranta-aho@partio.fi
  • Luonnossa auringon tai kuun kajon voi nähdä heijastuksena ilmakehässä tai vedessä. Leirilaulun toivomme käsittelevän ihmisen sisäisen valon heijastumista muihin.
  • Laulun teemasta voi kysellä tarkemmin Kajon tarinamestari Sofia Ranta-aholta (sofia.ranta-aho@partio.fi).

Leirilaulun valinta:

Järjestäjän nimeämä tuomaristo valitsee voittajasävelmän, joka esitetään finnjamboree Kajolla erikseen valittavan artistin ja orkesterin tulkitsemana. Järjestäjä pidättää itsellään oikeuden sovittaa voittajasävelmä valitsemalleen orkesterille ja kokoonpanolle. Lisäksi järjestäjä pidättää oikeuden kääntää laulua toisille kielille.

Vapauta sisäinen säveltäjäsi ja sanoittajasi, ja anna mennä!

kuva: Anna Enbuske

Aamun kajo ja illan valo. Vai aamun valo ja illan kajo?

Kas siinäpä pähkinä purtavaksi Kajon tulevalle brändimestarille!

Miltä Kajo tuntuu, mistä se tunnistetaan? Miltä Kajo kuulostaa, mikä on kajomaista? Brändimestarina saat vaikuttaa kaikkeen tähän. Entä miten Kajon visuaalinen ilme taipuu moninaisiin käyttötarkoituksiin, kuten alaleirien ja ohjelmalaaksojen ilmeeseen? Siihen pääset vaikuttamaan ilmemestarina eli Kajon graafikkona.

Vahvan brändin ja ilmeen rakentaminen vaatii leiriläisten odotusten ja mieltymysten ymmärtämistä, joskus ehkä vähän arvailuakin. Mitkä sanamuodot iskevät kohderyhmään ja mikä saa heidät kaikkoamaan linjoilta ennen kuin ehtii Kajoa sanoa? Yhteinen ymmärrys tavoitteista ja toimintatavoista auttaa myös koko Kajon tekijäporukkaa toimimaan brändiä tukevalla tavalla. Millaisia Kajo-sanoja projektin aikana vielä syntyykään ennen kuin leiri kajastaa horisontissa! Kun brändin ja ilmeen kaikki osa-alueet ovat tasapainossa keskenään, brändin vahvistuminen tapahtuu luontevasti jokapäiväisessä työssä.

Brändimestari asuu leirikokemuksen ryhmässä ja ilmemestari viestinnän- ja markkinoinnin eli tuttavallisemmin ViMan ryhmässä, mutta toiveissa olisi saada parijohtajuuden tuntua tekemiseen. Kuten leirinjohtajatkin uudessa Partio-lehdessä sanoivat; kaksi päätä tuottaa tuplasti ajatuksia!

Brändimestari

“Hei tota me fiilisteltiin Kajolla, muistaks ne upeet leirituotteet! Onks sul viel ne Kajo-kalsarit tallella?” kuullaan sanottavan 10 vuoden päästä.

Brändimestari vastaa luonnollisesti Kajon brändistä eli leiriin liitettävistä mielikuvista. Brändimestarin pestiin sisältyy ainakin brandbookin laatiminen, Kajo-sanaston luonti ja varjelu, leirin tunnelman ja fiiliksen luominen.

Mitä nopeammin löydetään huipputyyppi pestiin, sitä enemmän pääsee vaikuttamaan kaikkeen!

Ilmemestari

Ilmemestarina eli Kajon graafikkona vastuullasi on kahdeksannen finnjamboreen visuaalinen ilme sekä ilmetiimin johtaminen. Ilmemestarin pestissä keskeistä on luoda se, millaisena leiri näkyy osallistujille, heidän läheisilleen, partion tukijoille sekä suurelle yleisölle partion ulkopuolella.

Kajolle on jo suunniteltu logo, tunnus ja värit, mutta pääset tiimisi kanssa twistaamaan ja sheikkaamaan näitä elementtejä koko skaalalla suurista seinäkkeistä kutsukortteihin. Toisin sanoen vaikka Kajon ilmeelle on jo lyöty värikkäät raamit, riittää ilmetiimille vielä photarin täydeltä hommia ennen kuin Evo on peitetty Kajon kirjavaan kankaaseen!

Me odotetaan teitä, oottehan kuulolla?

Lisätietoja brändimestarin pestistä voi kysellä leirikokemuspäällikkö Noora Qvickiltä, p. 040 841 9794 / noora.qvick@partio.fi

Lisätietoja ilmemestarin pestistä voi kysellä viestintä- ja markkinointipäälliköiltä Pauliina Kajava ja Susanna Pyörre, etunimi.sukunimi@partio.fi

kuva: Sami Pyörre

360+5 asteen katsaus Kajoon

Onko tietokoneesi työpöytä niin täynnä tiedostoja, ettet edes muista millainen taustakuva niiden alta löytyy? Pursuaako latauskansiosi sekalaisia tiedostoja ja tallennat tiedostot aina sinne, minne ikinä masiinasi tällä kertaa arpoo niiden kuuluvan? Ja vielä, onko tiedostojen selkeä nimeäminen mielestäsi yliarvostettua ja nautit haasteesta etsiessäsi oikeaa Word-tiedostoa tallennettuasi ne nimillä ”asiakirja1”, ”asiakirja2” jne?

Mikäli ET tunnistanut itseäsi yllä olevasta, tiedonhallintamestarin pesti voisi olla Kajo-pesti just sulle! Tiedonhallintamestarina pääset rakentamaan ja kehittämään eteenpäin Kajon tekijöiden Jemma-työtilaa ja paimentamaan tekijäjoukkoa juuri ylläkuvattujen toimintatapojen karsimiseksi. Pitämällä Kajon tiedostot jiirissä, on koko leirin rakentaminen helpompaa, sillä tarvittava tieto löytyy nopeasti ja vaivattomasti ja on helppo pysyä kartalla siitä, mitä muut suunnittelevat.

Tiedonhallintamestarin pestissä pääset olemaan juuri se maaginen tyyppi, joka taikoo kasaan Kajon sähköisen työympäristön ja tekee Kajon tekemisestä astetta jouhevampaa kaikille muille. Pestissä pääsee auttamaan Kajo-kollegoita O365-pulmissa ja miettimään miten tietoa voitaisiin parhaiten kerätä ja jakaa. Esim. kun viestintäpäälliköt ovat jälleen kerran peukalo keskellä kämmentä yrittäessään julkaista tekijäviesti Tiedon Pilkahdusta, sinä pääset olemaan pelastava soturimme, joka noin vain sukkelaan ratkaisee pulmamme!

Tiedonhallintamestarin pesti on paripesti, jossa parista toinen keskittyy erityisesti Kajon eri osa-alueiden tiedonhallintatarpeisiin vastaamiseen. Parin toinen puolikas sen sijaan keskittyy erityisesti osallistujapalveluiden tiedonhallintatarpeisiin. Osallistujapalvelujen tiedonhallintamestari huolehtii leirin päätoimiston ja alaleirien palvelupisteiden tiedonhallinnan suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä Osallistujat-osa-alueen osallistujapalvelumestareiden kanssa. Tiedonhallintamestarin pesti on todellinen rajapintojen huipentuma, sillä pestissä pääset kurkistamaan jokaisen leirin osa-alueen arkeen ja pysyt varmasti kartalla siitä, mitä Kajon suunnittelupöydällä kulloinkin tapahtuu.

Mikäli siis tunnet O365:n koukerot kuin omat taskusi ja palat halusta jakaa oppejasi muillekin, klikkaile hakulomakkeelle ja nappaa pesti itsellesi! Hakuaika päättyy jo sunnuntaina 28.2. (tai heti sopivan tekijän löytyessä), joten aikaa ei ole enää hukattavaksi. Mikäli oletkin jo aloittanut hakemustasi, mutta se on vielä viimeisiä viilailuja vailla, onneksi löydät systemaattisesti nimetyn tiedoston oikeasta kansiosta alta aikayksikön 🙂 Pesti ei edellytä aiempaa partiokokemusta, joten voit mainiosti vinkata siitä myös osaamisprofiiliin sopivalle kaverillesi, jota oletkin kenties jo yrittänyt houkutella mukaan partioon!

Jos nyt kuitenkin tunnistit itsesi ensimmäisestä kappaleesta ja totesit, että kenties tiedonhallintamestarin pesti kannattaa jättää muille, kurkkaa muut avoimet mestaripestit!

Hakuaika kaikkiin avoimiin pesteihin päättyy 28.2. (tai heti sopivan tekijän löytyessä). Muistathan, että huippuunsa hiottua hakemustekstiä tärkeämpää on into ja motivaatio lähteä pestiin, joten anna sen näkyä hakemuksessasi!

kuva: Hannu Strömberg

Yhdyssanapestinimikkeiden takana piileksii huipputärkeitä pestejä!

Kuvittele helteinen leirisuora. Kaveriporukat vaeltavat pehmisjonoihin, uimakassien kanssa rannalle, merkkien swoppaus on menossa kahvilan edessä ja musiikki raikuu pop-up -ohjelmapisteeltä. Ruoka- ja suihkujonot eivät ahdista, kun on porukkaa ympärillä ja nauru on herkässä. Teltoissa herkutellaan tuliaiskarkeilla ja korttipeliä ei malttaisi jättää kesken.

Kajon kohderyhmää ovat tarpojat, samoajat ja vaeltajat. Roihulla jokaiselle näistä ikäkausista tarjottiin omanlaistaan ohjelmaa. Kajolla ohjelmalaaksot rytmittävät varsinkin tarpojien ja samoajien leirielämää. Lisäksi samoajat pääsevät ohjelmalaaksojen lisäksi jo tutustumaan pestissä toimimiseen. Vaeltajilla leiri sitten onkin jo oman pestin ja leirin ohjelman rytmittämä kokonaisuus.

Haluaisitko juuri sinä hahmotella sitä, minkälaisen fiiliksen ja kokonaisuuden haluamme Kajon kohderyhmille tarjota? Onko sinulla visiota siitä, miten Kajosta tulee se paras leiri ikinä samoajille, tarpojille ja vaeltajille? Parasta mahdollista kokemusta on aikaisempi leirikokemus. Se, että olet aikaisemmin nähnyt ja kokenut leirielämän huiput ja matalikot lähellä kohderyhmää, voisi tehdä sinusta juuri hakemamme tärkeän henkilön!

Ikäkausikokemusmestarit varmistavat, että ohjelman ja vapaa-ajan tasapaino sekä päivittäisen ohjelman monipuolisuus ovat Kajolla kohdillaan. Mestarien tehtävänä on tasapainottaa nenälleen kunkin ikäkauden leiriaurinkolasit hahmotellakseen niiden läpi tähyillen, millainen olisi unelmien partioleiriviikko kullekin ikäkaudelle kesällä 2022.

Samoajapestimestarina puolestaan pääset vaikuttamaan 4000 Kajolle osallistuvan samoajan leirikokemukseen ja heidän ensimmäiseen suurleirin pestikokemuksensa. Pääset muovaamaan samoajien leirikokemusta yhdistellen pesteihin tutustumista, ohjelmalaaksojen tarjontaa, luotsausta ja vapaa-ajan ohjelmia. Mitäpä jos samoajat voisivatkin osallistua ohjelmiin toivomassaan kokoonpanossa vaikka ROK-tuttujen tai aiemmin piirileirillä syntyneen bestisporukan kanssa? Samoajapestimestari toimii osana pestitiimiä, jonka vastuulla on koko leirin pestikokemuskokonaisuus.

Ihan huikeita pestejä. Löytyisikö niistä Kajon unelmapesti just sulle? Ja jos ei, niin kurkistapa, mitä muuta on vielä tarjolla.

Kirjoittajat: HR-päällikkö Katri ”Kengu” Hietanen ja Ikäkausikokemuspäällikkö Maja Löfgren

kuva: Heikki Heinonen

Mestaripestihaku äkkirekrymenetelmällä

Kävikö sinulle niin, että tammikuun kahden viikon mestaripestirekry oli ja meni niin että vilahti ennen kuin edes oli kunnolla ehtinyt toipua joulun lokoisasta oloilusta. Vai kävikö niin, että pestivalikoima oli niin pakahduttavan laaja, että et kerta kaikkiaan pystynyt siitä paljoudesta poimimaan sitä pestiä, joka kaikkein eniten tuntuisi omalta. Tuli pestiähky ja sitten koko haku olikin jo ohi?

Kajolla on hyviä uutisia just sulle! Moni on jo löytänyt unelmiensa mestaripestin Kajolta ja pestauskeskustelut käyvät kuumina. SIlti kaikilla osa-alueilla on vielä herkullisia mestaripestejä avoinna. Nyt valikoima on mukavasti supistunut, joten vaihtoehtojen selailuun ei mene koko iltaa. Jos jokin kuvaus jättää mieleen kaiherruksen, että tekisi mieli kysäistä lisää, niin kysy ihmeessä! Osaan pesteistä on toki jotain ennakkoedellytyksiä ja osaamisvaatimuksia (joista saa muuten vinkata niitä hallitsevalle kaverille, jos eivät kulu omaan osaamispalettiin), mutta mukaan mahtuu myös pestejä, joissa tärkeimpinä painottuvat innostus ja halu tehdä Kajoa.

Haku ON JO AUKI! Haku on auki 28.2. asti. Pestit ovat samalla tavalla haettavissa Partion avoimissa pesteissä ja kootusti tiiviinä pestilistauksena Kajon omilla sivuilla. Yksi asia on kuitenkin todella eri tavalla kuin viime hakukierroksella. Pestit täytetään heti sitä mukaa, kun haastattelussa löytyy sopiva tyyppi hommaan.

Tammikuun pestihaussa viimeisen vuorokauden aikana tuli 80 hakemusta. Voisi siis olettaa, että partiolaiset jättävät suuret pestipäätökset viime hetkiin. Tai sitten se tarkoittaa sitä, että partiolaiset pohdiskelevat päätöksiään monelta kantilta ja viilailevat hakemuksiaan täydellisyyttä tavoitellen niin kauan kuin se on mahdollista. Ihan miten vain. Tällä kertaa niin ei välttämättä kannata tehdä. Tai voithan toki elää vaarallisesti, pelata venäläistä pestirulettia, ja hakea 28.2. niihin pesteihin, jotka vielä ovat avoinna. Partiohan on itsensä haastamista ja uuden kokeilemista parhaimmillaan.

kuva: Harri Halmejärvi

Kelmeän ruudun Kajo

Kajon kokoisella leirillä on paljon työtä, joka ei sellaisenaan näy leiriarjessa, mutta tekemättömänä se näyttäytyisi melkoisena kaaoksena sekä ennen leiriä että sen aikana. Sellaiseksi maailma on mennyt, että suuren metsäleirin toimintaa takaamaan tarvitaan 2020-luvulla aika monta teknistä velhoa, jotka pakertavat pestiään näppis sauhuten. Pestejä, joissa digitaalisuus on oman harrastamisen ydinosaamista. Eipä näiden blogipostausten rustaamiseenkaan juuri muuta tarvita kuin näppäimistö ja pikkuisen partiomielikuvitusta (vink, vink sinä tuleva viestintämestari). Viestinnästä löytyy myös muita varsin tietokoneorientoituneita pestejä, kuten nettimestari ja ilmemestari.

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että eniten ”tietokonepartion” pestejä on juuri Kajon Tiedonhallinnalla. Avoinna ovat haettaviksi (vielä viikonlopun ajan!) digipalvelumestarin, järjestelmämestarin, tilannekuvamestarin sekä osa-alueiden ja osallistujapalveluiden tiedonhallintamestarin pestit.  Näistä pesteistä muuten moni painottuu niin, että suurin osa työstä tehdään jo ennen leiriä, joten leirillä saattaa jopa jäädä aikaa ihan itse tapahtumasta nauttimiseen. Vaikka vannomatta paras, sillä partio on yllätyksiä täynnä.

Eikö olekin hyvä tietää, että kaiken näkyvän leiriarjen takana pörrää monenlaista analyysiä, laskelmaa ja seurantajärjestelmää? Niiden ansiosta ruokaa ja tavaraa riittää, tieto säilyy ja kulkee turvallisesti ja kaikkeen löytyy varasuunnitelma B, C ja ehkä jopa D. Lisäksi on lupa odottaa ihan viimeisen päälle hienoa leiriapplikaatiota.

Eikä siinä vielä kaikki. Ei tietenkään! Kajon kumppanuuksien vastuullisuuteen liittyvään tiedonhallintaan ja raportointiin etsitään vastuullisuuden raportointimestaria. Leirisairaalaa varten Kajo tarvitsee oman lääkinnän ICT-ekspertin jotta lääkinnän tietojärjestelmän hankinta ja potilastietojen hallinnointi toteutuu niin kuin kuuluu. Controllerit ovat aivan korvaamattomia leirin talouden seurannassa ja budjetoinnissa.

Aika lähellä kaikkien lankojen käsissä pitämistä on hankintajärjestelmäasiantuntija. Nimike on varsinainen yhdyssanahirviö, mutta pesti yhtenä Kajon hankintajärjestelmän pääkäyttäjänä ja järjestelmäasiantuntijana varsinainen aitiopaikka koko Kajon toimintaan. Toisella mielenkiintoisella tavalla Kajon kokonaisuutta hahmottaa analyysimestari, joka vastaa leiriä varten tarvittavan tiedon ja datan analysoinnista ja visualisoinnista

Tunnistitko itsesi? Jos viihdyt mieluiten tietokoneen äärellä silloin kun et harrasta pöpelikössä partiota, niin on se ihme, jos ei tuolta löydy jotain kiinnostavaa ja sopivan haastavaa pestiä! Ja jos ei löydy, niin lisää pestejä on tarjolla vaikka kuinka paljon.

kuva: Nuutti Nissinen

Vapaapäivä pestistä Kajolla

Eli miten monta pestiä mahtuu yhteen pieneen tarinaan (ja montako unohtui)?

Ihana helteinen leiripäivä. Ja vielä vapaapäivä! Voiko parempaa olla? Taskussani kiitokseksi saatu kuponki jäätelökioskille lähden kiertelemään leirialuetta, koska tähän asti tutuksi on tullut oikeastaan vain oma alaleiri. Lisäksi aion kerrankin nauttia hiukan hulinattomampana hetkenä virkistävästä suihkusta. Nyt kun ohjelmat pyörivät täydellä teholla, ei kaupassakaan ehkä ole ihan niin paljon ruuhkaa, kun eilen oli päivällisen jälkeen. Toivottavasti Kajo-kalsareita on vielä omaa kokoani! Jos menen heti suihkun jälkeen sovittamaan, niin en ehkä ole niin tahmea, että kalsongit liimautuvat ihoon kiinni, jolloin ne olisi pakko ostaa sopivina tai väärän kokoisina. Eihän niitä enää kehtaa hikisinä takaisin hyllyynkään tuupata.

Matkalla näen joukon hämmästyneinä ympärilleen tähyileviä ”siviilejä”. Tässä vaiheessa leiriä alkaa jo hyvin erottaa aamulla bussikuljetuksella Kajolle saapuneet niistä, jotka ovat olleet täällä jo rakennusleiristä asti (kuten minä). Vaikka se oma rakennusleirini meni pitkälti tavaroita toisille ojennellessa. Vilkaisen jo hieman leiriarjessa nuhjaantunutta sidettä oikeassa kädessäni. Hyvä että olivat saaneet ensiapupisteen jo valmiiksi siinä vaiheessa, kun kirves lipesi peukalontyveen. Vieläkin nolottaa.

Käännyn vielä katsomaan vierailijoita. Ovatkohan he yhteistyökumppaneita vai median edustajia? Vaikea kaukaa arvata. Mitään isoja kameroita ei ainakaan näy. VIP-vieraita eivät taida olla, koska heistä olisin varmasti edes jonkun tunnistanut. Hienoon paikkaan ovat keränneet ihmiset tietoiskua varten: värikkäälle leirisuoralle, joka hehkuu kaikissa Kajon väreissä.

Suuren ohjelmalavan ohi kulkiessani alkaa väkisinkin hymyilyttää, kun muistelee avajaisten menoa ja meininkiä. Olipa hyvä idea jatkaa valoshow’ta ja esittää näytöillä kuvamateriaalia leiristä varsinaisen ohjelman jo päätyttyä, kun ohjatut siirtymät takaisin teltoille alkoivat. Ryysimistä ei ollut oikeastaan lainkaan, ja kaikki olivat hyvällä mielellä. Onneksi Kajoa on jäljellä vielä monta päivää. Täällä on partiolaisen hyvä olla!

Ja jälleen loppuun toimituksen muistutus, että kaikki tämä on tietysti kuvitelmaa. Mestaripestit, joissa leiriä pääsee todella suunnittelemaan, ovat vasta auki. Ei meillä oikeasti ole mitään tietoa vielä, onko leirillä värikästä leirisuoraa tai myydäänkö kaupassa Kajo-kalsareita. Saati sitten että meillä olisi mitään aavistusta avajaisten ohjelmasta! Jos haluat vaikuttaa näihin ja muihin leirin sisältöihin ja tehdä Kajosta loistavan, niin mestaripestejä olisi tarjolla vaikka muille jakaa!

kuva: Anna Enbuske