Ensikertalaisena suurleirille

Ensi kesän suurleiri on monelle tarpojalle ja samoajallekin ensimmäinen suurleiri ikinä. Korona on edellisiltä kesiltä perunut monta piirileiriä ja muita isompia partiotapahtumia, joissa olisi saanut jo vähän tuntumaa yli viikon kestävään metsäleiriin. Kajon tekijät ovat tämän myös tiedostaneet ja yhdessä iltateen äärellä pohtineet, mitä ihka ensimmäiselle suurleirilleen lähtevän pitäisi ennalta tietää ja mihin on hyvä varautua. Olemme tähän ajankohtaisjuttuun keränneet suurleirin saloja ensikertalaisille, ja kerranneet isolle partioleirille osallistumisen perustietoja. Ovathan ne voineet pitkällä partiotauolla olleiltakin päästä unohtumaan. 

Ihmismäärä. Suurleirillä on paljon ihmisiä. Finnjamboree on Suomen suurin partioleiri ja osallistujia odotetaan noin 15 000. Ihmismäärältään se vastaa keskikokoista suomalaista kaupunkia. Koska leirillä on paljon osallistujia, tarkoittaa se myös ihan erilaista palvelurakennetta ja etäisyyksiä kuin vaikka lippukunnan omalla leirillä. Jonottaminen ruokailuihin, vessaan ja pesulle on osa leirielämää. Onneksi aika kuluu partiokavereiden kanssa jonotellessa yleensä nopsaan. Koska Kajolle tulee osallistujia kaikkialta Suomesta ja myös ulkomailta, on leirin aikana mahdollista saada kymmeniä uusia partioystäviä. Uusia ihmisiä tulee vastaan koko ajan! 

Ilmoittautuminen. Jotta leirin suunnittelu näin isolle osallistujamäärälle onnistuu, Kajolle ilmoittautuminen on jo hyvissä ajoin melkein puoli vuotta ennen leiriä. Monista isoista hankinnoista, kuten esimerkiksi ruuasta koko leirin osallistujajoukolle, pitää päästä sopimaan jo paljon ennen itse leiriä. 

Leirimaksu. Jotta leirin palvelut saadaan järjestettyä kaikille, leirimaksu on korkeampi kuin monessa muussa partiotapahtumassa. Tarkemmin siitä, mitä hinnalla saa, on kerrottu Kajon verkkosivuilla. Kuten monissa muissakin tapahtumissa, Kajon leirimaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä verkkomaksulla. Mikäli sinulla ei ole varaa leirimaksuun, siihen voi hakea Kajo-stipendiä taloudellisin ja sosiaalisin perustein. 

Samoajavartio. Samojaikäiset voivat ilmoittautumisen yhteydessä toivoa oman vartionsa kokoonpanoa. Haluatko vartioon ihan uusia kavereita, vai kokea Kajon tutun porukan kanssa? Ehkä haluat tutustua ulkomaalaisiin vieraisiin? Haluaisitko viimeinkin samaan leirivartioon toisella paikkakunnalla asuvan serkun kanssa? Kajolla tämä kaikki on mahdollista. Vartio ei yövy samassa paikassa, mutta osallistuu ohjelmaan ja pestiin yhdessä. 

Leirilippukunta. Kajolla useampi lippukunta osallistujineen muodostaa leirilippukunnan. Näistä sovitaan jo hyvissä ajoin ennen leiriä. Yhdessä leirilippukunnassa on keskimäärin sata osallistujaa. Omat, tutut partiokaverit ja johtajat eivät välttämättä pääse tulemaan Kajolle, joten kannattaa tutustua hieman muihinkin leirilippukuntalaisiin jo ennen leiriä. Leirilippukunnassa kaikki huolehtivat yhdessä siitä, että leiriarki toimii. Leirilippukunnassa on aina aikuisia johtajia huolehtimassa, että leiriarki toimii, ja kaikki leirilippukunnassa ovat omalla käytöksellään vastuussa siitä, että jokaisella on Kajolla hyvä ja turvallinen olla. Tarkemmin leirilippukunnan rakenteesta voi lukea Kajon sivuilta. 

Majoittuminen. Leirillä nukutaan teltassa. Muutenkin leirillä ollaan ulkona vuorokauden ympäri säällä kuin säällä. Iltaisin ja öisin voi olla kylmä kesälläkin, mikä kannattaa huomioida jo kotona vaatteita pakatessa.  Jotta omat tavarasi pysyvät tallessa teltassa, jossa nukut muiden osallistujien kanssa, sinun kannattaa merkitä ihan kaikkiin tavaroihin oma nimesi. Älä ota leirille mukaan mitään, minkä rikkoutuminen, likaantuminen tai katoaminen aiheuttaisi suurta mielipahaa. Varustelistaa kannattaa noudattaa, sen ovat kirjoittaneet suurleirikonkarit. 

Leirillä ollaan monta yötä poissa kotoa. Mikäli et aiemmin ole ollut useampaa yötä erossa perheestäsi, kannattaa tätä harjoitella vaikka viikonloppuretkellä ennen leiriä. 

Leiriruoka. Leirillä syödään leirin ulkopuolella valmistettua ruokaa. Muista ilmoittaa erityisruokavaliosi ilmoittautumisen yhteydessä, ja noudata ilmoittamaasi ruokavaliota leirillä, jotta ruokaa riittää kaikille. Erityisruokavalioille on omat keittiönsä, joissa löytyy jokaiselle ruokavaliolle sopivaa ruokaa. Syö aina, kun ruokaa on tarjolla, vaikkei se olisikaan suosikkiasi. Tyhjin vatsoin ei suurleirillä kauan jaksa. 

Jonottaminen ja käveleminen. Leirille kannattaa pakata hyvät kengät, sillä kävelyä leirialueella tulee paljon! Leirialue on iso, ja välimatkat voivat olla pitkiä. Askeleita tulee, kun siirrytään pesulle, syömään, ohjelmaan ja taas omaan leirilippukuntaan. Suunnittele päiväsi ennalta, ja pakkaa kaikki leiripäivän aikana tarvitsemasi tavarat jo aamulla reppuun. Näin vältät ylimääräiset käynnit teltalla. Kun koko alaleiri kokoontuu syömään, tai koko leiri kokoontuu yhteisiin iltaohjelmiin, kannattaa varautua jonottamaan. Ohjelmalaaksoissa kaikki eivät aina pääse haluamiinsa ohjelmiin, suunnittele siis jo ennalta, mihin ehdottomasti haluat ja jonota sinne. Aina kannattaa miettiä myös vaihtoehto B. 

Peseytyminen. Leirialueella on hyvin rajatusti järvenrantaa, joten uimaan ei aina pääse, vaikka haluaisi. Hyödynnä oma uintivuorosi ja käy suihkussa peseytymässä säännöllisesti. Suihkut ovat pääosin sukupuolijaoteltuja yhteissuihkutiloja. Kesäkeleillä tuhansien ihmisten jalat tallaavat leirialueen maastosta ilmaan kaikkialla leijailevaa hiekkapölyä. Kannattaakin varautua siihen, että ruskeaa hienon hienoa pölyä on aivan joka paikassa. Vessoina meitä palvelevat Kajolla bajamajat. 

Lepo. Muista levätä riittävästi, jotta jaksat vielä leirin loppupuolellakin nauttia päivän ohjelmista. Kaikkea ei tarvitse ehtiä heti ensimmäisenä päivänä. Jos alkuleiristä valvoo paljon, ei enää loppuleiristä jaksa tehdä mitään. Ja jos tekee mieli kukkua vähän pidempään kavereiden kanssa, niin muista kunnioittaa muiden lepoa. Leirialueella hiljaisuus laskeutuu klo 23 (paitsi niinä muutamana iltana, jolloin iltaohjelma jatkuu klo 24 asti).  

Aikataulu ja säännöt. Kajon aikataulu on suunniteltu väljäksi, jotta kaikki ehtivät syödä, mennä ohjelmaan ja nukkua riittävästi. Leirin aikatauluun ei voi tehdä viime hetken muutoksia. Selvitä siis päivän aikataulusi ja ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan, jotta pääset mukaan kaikkiin elämyksiin, joita Kajolla on tarjota! Samalla kannattaa varautua olemaan joustava, sillä kun näin paljon ihmisiä on koolla, hyvätkään suunnitelmat eivät aina mene ihan niin kuin harjoituksissa. Jotta Kajo toimii ja kaikki viihtyvät, leirillä on myös yhteisiä sääntöjä. Perehdy niihin etukäteen ja noudata niitä.

Vinkkejä lippukunnille ensikertalaisten valmentamiseksi suurleirikokemukseen: 

Kannustakaa jäseniänne ilmoittautumaan Kajolle, seuraava mahdollisuus siintää vasta kuuden vuoden päässä! Alla aktiviteettivinkkejä, miten kannustaa ja valmentaa uusia suurleiriläisiä: 

  1. Yhteinen ilmoittautumisilta: Ilmoittautukaa porukalla Kajolle, niin osallistujat tietävät varmasti kuka omasta vartiosta on tulossa ja pitkä ilmoittautumislomake tuntuu hieman hauskemmalta täyttää. Tämän voi toteuttaa myös etänä.
  2. Viikonloppuretki: Mikäli lippukunnassanne on useita partiolaisia, jotka eivät ole osallistuneet partioleirille tai retkelle, jolla yövytään, kannattaa tällainen harjoitteluretki järjestää keväällä ennen Kajoa.
  3. Suurleirikonkari kertoo: Kutsukaa jokin oman tai naapurilippukunnan johtajista vartion tai ryhmän iltakokoukseen kertomaan hienoimmista suurleirikokemuksistaan ja parhaista leirivinkeistään esimerkiksi valokuvaesityksellä höystettynä.
Skip to content