Kajo rakennetaan yhdessä

Kun partiolaisten suurleiri Kajon suunnittelu alkoi, oli myös Uponor valmiina. Teimme nopeasti päätöksen siitä, että lahjoitamme telttakaupunkiin vesijohtoverkoston sekä harmaiden vesien käsittelyjärjestelmän. Haluamme tukea hienoa tapahtumaa. Koemme, että meillä on paljon yhteisiä arvoja – niihin kuuluvat muun muassa luonnon kunnioittaminen ja suojeleminen. Tämä näkyy myös siinä, että vaikka Kajo on massatapahtuma, siitä ei jää luontoon jälkiä.

Olin itse mukana jo vuonna 1979 partiolaisten ensimmäisellä suurleirillä. Karelia-leiri järjestettiin Kolilla, Suomen kansallismaisemissa. Se teki nuoreen poikaan unohtumattoman vaikutuksen. Monilla meistä uponorilaisista on läheinen suhde partiolaisuuteen, omien kokemustemme tai lastemme kautta. Monipuoliseen, matalan kynnyksen nuorisotoimintaan on helppo tulla mukaan. Partio antaa paljon – hienoimpia asioita ovat ystävät ja yhteisöllisyys. Monet ystävyyssuhteet kestävät läpi koko elämän.

Itselleni partiolaisuus tarjosi jo nuorena myös johtajakoulutusta, josta on ollut hyötyä aikuiselämässäkin. Sain paljon vastuuta, mutta tarjolla oli aina myös tukea. Kajon leirinjohtaja Maria Nikkari taisi viitata Uponorin asiakaslehdessä julkaistussa haastattelussa samaan asiaan. Hän kertoi, että partiolaisuus on tarkoittanut hänelle mahdollisuuksia päästä tekemään uusia, ihmeellisiä asioita.

Tärkeää on ollut se, että on uskonut itseensä ja luottanut toisiin ja heidän tukeensa. Tämä on hyvä periaate, joka pätee missä vain. Näinä päivinä on ollut sykähdyttävää nähdä vaikkapa se, kuinka Puolassa partiolaisilla on ollut keskeinen rooli Ukrainan pakolaisille tarjotun avun organisoimisessa.

Kajolle saapuu partiolaisia ympäri maailmaa, Etelä-Mannerta lukuun ottamatta kaikilta mantereilta. Evolla on hyvä tilaisuus luoda myös kansainvälisiä ystävyyssuhteita.

Kajon yhtenä tavoitteena on kasvattaa kohti vastuullisempia valintoja. Me Uponorilla haluamme kertoa puhtaan veden merkityksestä sekä suomalaisesta vesiosaamisesta. Täällä Suomessa on helppo ajatella, että hyvä, puhdas vesi on itsestäänselvyys: sitä tulee, kun väännämme hanasta tai huuhtelemme vessan. Haluamme osaltamme lisätä ymmärrystä siitä, että ihan näin ei ole – turvallinen, toimiva vesihuolto edellyttää valtavasti työtä ja huippuosaamista. Kajon tiskauspaikoille ja vesijohtoverkoston muihin keskeisiin kohtiin onkin tulossa rastipisteitä, jotka kiertämällä leiriläiset saavat lisätietoa vedestä ja vesihuollosta.

Kahden viime vuoden aikana partiolaisten suuret yhteistapahtumat on jouduttu pandemian vuoksi perumaan. Tämän takia Kajolla onkin nyt aivan erityinen merkitys. Uskon, että tämänkertainen leiri ei tarjoa vain pientä aamunsarastusta, vaan valoa, iloa ja energiaa monen suomalaisen kesäpäivän täydeltä. Oikein hyvää Kajoa kaikille!

Teksti: Seppo Rautiainen, myyntijohtaja, Uponor Infra
Kuva: Harri Halmejärvi

Uponor on yksi Kajon pääyhteistyökumppaneista.

Uponor on yksi maailman johtavista rakennus- ja ympäristötekniikan järjestelmien toimittajista. Uponor kehittää veteen liittyviä ratkaisuja tulevien sukupolvien parhaaksi. Tuotteet ja palvelut turvalliseen veden jakeluun, energiatehokkaaseen lämmitykseen ja viilennykseen sekä luotettavaan yhdyskuntatekniikkaan mahdollistavat kestävämmän elinympäristön.

Skip to content