Perheenä Kajolle​

"Perheenä Kajolle​" doesn't have any sub pages.
Facebook
LinkedIn
Tulosta
[readspeaker_listen_button readid=read_this]

Perhekylä Hiukkanen on täynnä pirteitä pikku valohiukkasia

Perheitä on aina ollut mukana suurleireillä, eikä Kajo tule olemaan siinä poikkeus. Unohtumattomia suurleirimuistoja on monella leiriä nyt toteuttavalla ja mahdollistavalla tekijällä, ja samoja mieleenpainuvia hetkiä pääsevät kartuttamaan partiolaisten jälkeläiset myös Kajolla.

Hiukkanen pääsee osallistumaan osaan ohjelmalaaksojen aktiviteeteista Fotonin kanssa samana päivänä. Laaksoissa tarvitaan seuraavia varusteita: 

  • Lauantai 16.7. rauhalaakso, suositusikä 6-12 v. 
    • muistiinpanovälineet sekä vaatteet, jotka saavat sotkeentua 
  • Sunnuntai 17.7. kanttilaakso 
    • juomapullo ja puukko 
    • uimavaatteet ja pyyhe sekä pelastusliivit uimakäyttöön, ei paukkuliivejä (VAIN uimataitoisille sudenpennuille ja seikkailijoille, jos kotoa löytyy)  
  • Maanantai 18.7. tuumalaakso, ei tarvita erityisiä varusteita 
  • Keskiviikko 20.7. mittelölaakso 
    • oma vaate, jonka voi tuunata, sukat pomppulinnaan, sekä metsässä ja esteillä juoksemiseen, hyppimiseen, ryömimiseen ja roikkumiseen soveltuvat kengät ja vaatteet 
  • Torstai 21.7. tulevaisuuslaakso, ei tarvita erityisiä varusteita 
  • Perjantai 22.7. elämälaakso 
    • juomapullo, muistiinpanovälineet tai puhelin, vaatteet, jotka saavat kastua 

Tarkemmat ohjeet saat leirin aikana Hiukkasen ohjelmaohjeista. Tarkistathan etukäteen mihin aktiviteeteista tietyn ikäiset lapset voivat osallistua. 

Kannattaa tutustua myös leirilippukuntaoppaaseen! 

Tervetuloa Hiukkaseen ja Hiukkasen ohjelmiin

Hiukkasen perhekylään on tulossa noin 460 majoittujaa, lisäksi perheitä majoittuu ympäri koko leirialuetta leirilippukunnissa.

Puhelimet: Eripuolille leirialuetta tulee latauspisteitä, joissa voi ladata powerbankia ei siis puhelinta. Jotkin latauspisteistä ovat ovellisia, jotka saa lukkoon omalla riippulukolla. Puhelimeen kannattaa etukäteen ladata Seppo.io -sovellus ja Pokemon Go -peli. Näitä tarvitaan sekä Hiukkasen omissa että leirin muissa ohjelmissa.

Hiukkasen ohjelma: Hiukkasen väelle on tarjolla erilaisia puuhaideoita, ohjelmamahdollisuuksia ja materiaalia, joita alle tarpojaikäiset voivat tehdä yhdessä oman huoltajan tai muun edeltä sovitun aikuisen kanssa. Osaan ohjelmista tulee ennakkoilmoittautuminen, jonka lisäksi osaan alueista pääsee esimerkiksi pelailemaan, piirtelemään tai lukemaan kirjoja omalla vapaa-ajalla. Ohjelma-alueita ja aktiviteettipisteitä tulee olemaan ympäri leirialueen. Lisäksi Hiukkasen väki pääsee mukaan osaan ohjelmalaaksoista meille määriteltyinä aikoina. Ei kuitenkaan yhtä aikaa oman leirilippukunnan tarpojien kanssa turvallisuuden takia!

Oman huoltajan tai muun edeltä sovitun aikuisen tulee pystyä sekä ohjaamaan että avustamaan vastuullansa olevaa lapsiryhmää kaikilla ohjelmapisteillä. Ohjelmatiimi ei voi ottaa lapsia vastuulleen. Tämän vuoksi suositeltava lapsiryhmän koko on maksimissaan 6 alle tarpojaikäistä lasta. Ohjelmapisteet pyritään toteuttamaan siten, että samalla aikuisella voi olla mukana eri-ikäisiä lapsia. Ohjelmakuvaukset kannattaa lukea tarkoin, sillä niissä kerrotaan mikäli ohjelma ei sovellu kaiken ikäisille. Aina saa kuitenkin soveltaa ja jättää vaikeimmat osuudet välistä, jos siltä tuntuu!

Vinkkinä kannattaa kuitenkin kysyä muilta läheisiltä perheiltä voisitteko jakaa lapsia siten, että esimerkiksi seikkailijat olisivat yhden aikuisen vastuulla, jolloin he voisivat päästä hiukan vauhdikkaampiin juttuihin ohjelmalaaksoissa. Esimerkiksi joihinkin vauhdikkaimpiin ohjelmiin vaaditaan uimataitoa, joka kerrotaan ohjelman kuvauksessa. Toinen aikuinen taas voisi mennä alle kouluikäisten kanssa perhekylän ohjelma-alueelle leikkimään tai muihin rauhallisimpiin touhuihin.

Ohjelma-alueilla tarvikkeita varataan vain alle tarpojaikäisille (1 kpl/lapsi), joten tarpojaikäiset ja sitä vanhemmat eivät voi tehdä Hiukkasen väelle tarkoitettuja kädentöitä. Huom! Tarvikkeita ei varata myöskään aikuisille, vaan aikuiset auttavat ohjelmapisteessä lapsia.

Hiukkasen omiin ohjelmiin ota kotoa mukaan:

  • kankaanpainantaan pesty, yksivärinen kangas, kassi tai t-paita, sekä sanomalehti
  • kädentöihin sakset, tussi tai lyijykynä ja hiomapaperia sekä pahvi/kartonki pala josta voi leikata n. 10 cm ympyrän.
  • Jos haluat tehdä leirillä keppihevosen, ota mukaan seuraavat tarvikkeet (ohjeet saat leirillä):
    • n. 70 cm x 70 cm kankaanpala (fleece, villaneulos, tekoturkis, paksua huopaa jne) hevosen pääksi ja korviksi
    • Lankaa hevosen harjaksi
    • Napit silmiksi
    • Narua tai nauhaa suitsiksi
    • Lankaa ja neula ompeluun
    • 70 cm keppi
    • Ilmastointiteippiä kiinnitykseen
  • muistiinpanovälineet
  • puhelin, jossa halutessasi seppo.io sekä Pokemon Go -peli
  • istuinalusta
  • Joissakin ohjelmissa vaatteet voivat sotkeentua, varaa vaatteet joissa maalitahrat eivät haittaa
  • halutessasi lastenkirja ja/tai kestävä ulkolelu (esim. vesilelu, auto, kahviastia tai jotain kauppaleikkiin), jonka voit lahjoittaa Hiukkasen kirjasto-lelulainaamoon (leirin jälkeen voit tulla hakemaan ehjistä vaihdokin tilalle), myös kestäviä pelejä (=ei paljon häviäviä osia) voi tuoda lainattavaksi!
  • Halutessasi mukaan voit ottaa myös värityskynät, keppihevosen, pikkuauton, pallon ja/tai muun pelin, joista lapsenne pitävät. Ohjelma-alueelle varataan tilaa myös omille peleille ja leikeille!
  • Pientä pehmoista leirikaveria suositellaan etenkin perheen pienimmille
  • Karttamuovi (tulevan kartan koko A4)
  • Myös 10:lle jäätelötikulle voi halukkaille olla käyttöä metsäisessä askartelussa
  • Kiikarit halutessaan

Saattavalla aikuisella olisi hyvä olla mukana: kello, vedenpitävä tussi, teippi, kiikarit, halutessaan perus köytösnarua esim. sisal 20 m.

Ohjelmista tulee leirisovellus Kajo Luxiin tarkennetut tiedot lähempänä leiriä.

Aikuiset leirillä: Aikuisten tärkein tehtävä on vastata koko leirin ajan omista lapsistaan leiriperheen kesken sovitulla tavalla. Sen lisäksi aikuiset toimivat Kajolla pesteissä. Alle kouluikäisten lasten leiriperheen yksi aikuinen voi hoitaa pestinään lapsia ja muut perhekunnan aikuiset toimivat pesteissä. Jokaisen leirille osallistuvan aikuisen tulee suorittaa turvallisesti yhdessä -koulutus. Koulutus suoritetaan Partion moodlessa: moodle.partio.fi. Koulutuksen voi suorittaa ilman partioID:tä mutta, jotta koulutuksesta kirjataan Kuksaan suoritusmerkintä, tarvitset partioID:n koulutukseen kirjautumiseksi.

Perhekylässä majoittuville lisäinfoa: 

Saapuminen ja poistuminen:  Suosittelemme saapumaan leirilippukunnan kuljetuksella. Mikäli saavut omalla autolla vastaathan tähän linkkiin 13.7.2022 klo 16 mennessä ja ilmoitat sillä saapumisenne drop off pisteelle. Torstaina 14.7.2022 ajo mahdollinen klo 16-20, perjantaina 15.7.2022 leiriin ei voi ajaa omalla autolla, lauantaina 23.7.2022 ehkä klo 16- kun bussit ja leiriläiset lähtevät. Muuna aikana drop off-piste Rahtijärventiellä. HUOM: tulo-, lähtö-, ja vierailupäivänä ei ole ajoa edes Rahtijärventielle drop off-pisteeseen.

Kajon leirialueelle ei pääse ajamaan 15.7.2022 muutoin kun bussien kyydissä. Rahtijärventielle tulee drop off piste mihin voit jättää tavarat ja viedä autosi pysäköintiin. Lähelle omaa telttaa ei pääse autolla, joten varaudu omalla autolla tullessasi siirtämään perheen tavarat esimerkiksi maitokärryllä vapaalle telttapaikalle.  Välimatkat purkupaikoilta perheleirin majoitusalueelle voivat vaihdella sen mukaan, millä kulkuvälineellä ja milloin leirille saapuu. Pääsääntöisesti purkupaikat ovat noin 500−1000 metrin päässä leirialueesta, maksimissaan matkaa voi kertyä noin 2 kilometriä.

Majoittuminen perhekylä Hiukkasessa

Jos saavut leiriin muulla kuin leirilippukunnan kuljetuksella ja majoitut Hiukkasessa: turva kirjaa sinut portilla sisään. 15.7.2022 saat leiritunnisteen ja huivin perhekylä Hiukkasen infosta. Muina päivinä saapuvat saavat huivin ja tunnisteen leiritoimistolta. Mikäli saavut lippukunnan kuljetuksella 15.7.2022, mutta majoitut Hiukkasessa: tule saapumisesta suoraan perhekylän infoon kirjautumaan leiriin ja saat huivin ja tunnisteen. Leirilippukunnissa majoittuvat noudattavat omien leirilippukuntiensa ohjeita.

Perhekylä Hiukkasen alue on kaavoittettu kuitunauhalla. Valitse vapaa “neliö” kuitunauhapaikoista. Paikkoja ei voi varata toisille vaan tyhjät paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Älä poista kuitunauhaa ennen turvallisuustarkastusta. Telttoja on enintään kuuden teltan ryppäissä ja ryppäiden välissä on 4 m palokujat. Mikäli teltta on pystytetty turvallisuusohjeen vastaisesti eri paikkaan, sen voi joutua siirtämään.

Koska perhekylän alueelle majoittuu paljon väkeä, on tärkeää, että kaikki noudattavat annettuja ohjeita majoittumisesta. Vain siten majoitustila riittää kaikille leiriin tuleville. Telttapaikkoja ei ole mahdollista varata. Mikäli kaksi tai useampi perhekunta haluaa majoittua leirillä vierekkäin, suosittelemme saapumaan yhtä aikaa. Ensimmäisenä leiriin tulevan on vaihtoehtoisesti mahdollista tuoda ja pystyttää myös kaverin teltta. Koska majoitustila leirillä on rajallinen, telttoja ympäröiviä rakennelmia ei ole mahdollista tehdä.

Perhekylä Hiukkasen lähellä on paljon toimintaa, joten leiripäivän aikana sekä iltayöstä kantautuu ääniä. Päälavan ohjelma päättyy pääasiassa noin klo 21.00 mennessä, joinakin iltoina noin klo 22.00.Ohjelman päättymisen jälkeen siirtymien äänet saattavat niin ikään kantautua perhekylään.

Koska leiriläisten määrä leirillä on suuri, on leirialue myös iso. Etäisyydet leirialueella voivat olla maksimissaan lähes kaksi kilometriä. Ohjelmalaaksot sijaitsevat pääsääntöisesti varsinaisen leirialueen ulkopuolella, joten ohjelmien pestissä toimivilla matkat saattavat olla tätäkin pidempiä. Hiukkanen sijoittuu leirialueen eteläpäähän, josta kertyy matkaa ohjelmalaaksoihin ja muihin alaleireihin noin 500−1500 metriä. Liikkumisessa kannattaa huomioida, että maitokärryt tai rattaat voivat olla tarpeen jo hyvin reippaastikin käveleville lapsillekin. Olemme järjestäneet Hiukkasen oman ohjelman pisteitä ympäri leirialuetta siirtymien helpottamiseksi.

Ruokailut: Ruokailut toteutetaan perhekylälle määritetyllä leirikeittiöllä oman leiriaikuisen kanssa. Tiskit tiskataan itse, joten tiskausta on hyvä jo kotona lasten kanssa harjoitella. Jokaiseen ruokailuun tarvitaan myös viisi ruoanjakajaa perhekylästä (kaksi vuoroa per aikuinen leirin aikana). Tämä siis tulee jokaiselle aikuiselle oman pestinsä lisäksi. Voit varata Hiukkasessa majoittuessasi omat ruuanjako vuorosi tästä. Muualla kuin Hiukkasessa majoittuvat varaavat vuoronsa oman leirilippukuntansa ohjeen mukaan. Hiukkasen alueella on mahdollista lämmittää lastenruokia mikroaaltouunissa. Omien ruokien säilytys perhekylän keittiön jääkaapeissa ei ole mahdollista (vauvojen avattuja maitoja jne. lukuunottamatta). Hiukkasen ruokalaan tulee suolatonta puuroa tarjolle.

Muut perhekylän palvelut: Osallistujapalvelut palvelevat kaikkia leiriläisiä (leirin toimisto). Perhekylä Hiukkasessa on oma info, joka auttaa kaikkia leiriperheitä perhekylän asioissa. Perhekylän lähellä on suurempia vessoja, joten pottailija mahtuu yhdessä vanhemman kanssa vessaan. Lähistölle tulee myös pepun pesupiste vaippapyllyille.

Olemme pitäneet perhekylään tulijoille kaksi infoa sekä yhden infon työväelle. Näet nämä kaikki teams-tallenteet täältä.

Perheiden arki Kajolla (ppt-esitys)

Perheiden varustevinkit Kajolle (ppt-esitys)

Tsekkaa myös Q&A, josta löytyy vastauksia useimmiten kysyttyihin kysymyksiin.

YHTEYSTIEDOT

Olethan liittynyt myös Hiukkasen Facebook-ryhmään?

Mikäli mieleesi nousee kysymyksiä, joihin toivot jo tässä vaiheessa vastauksia, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse kajo2022@partio.fi tai p. 09 88 657 100

Hiukkasessa majoittuvien tiedotuskavana wa-ryhmä (liityttehän vain 1 per leiriperhe, jotta kaikki mahtuvat mukaan):

https://chat.whatsapp.com/G27ldOBCIceAmrfUQGeYiI

Hiukkasen info puh 040 36 76 638 (aukeaa 15.7.2022)

Perhekylä Hiukkasen staabi:

Kaikki staabin jäsenet tavoitat sähköpostitse etunimi.sukunimi@partio.fi.

Perhekylän mestarit: Sini “Inis” Stolt ja Jenni Pöllänen.
Ohjelmakymppi, alle kouluikäisten ohjelma: Anna Muhonen
Ohjelmakymppi, sudenpentuikäkausi: Sannamaija Pulkkinen
Ohjelmakympit, seikkailijaikäkausi: Virve Suoaro, Hanna Toivonen
Infopisteen kympit: Niina Huttunen, Mikko Lempinen, Sanna Uotila
Tekniikkaekspertti: Joni Virtanen (vesi, rakennelmat, majoittuminen, vessat jne)

Yleistä tietoa perhekylästä

Kajolla perheelliset voivat majoittua joko oman lippukuntansa kanssa tai perhekylä Hiukkasessa. Oman lippukunnan majoittuminen on ensisijainen vaihtoehto, mutta etenkin pienempien lasten kansa Hiukkanen on monelle se toimivampi ratkaisu jo pelkästään vaipparallin takia. Kannattaa hyvissä ajoin miettiä se omalle perheelle toimivin majoitusratkaisu. Perhekylän palvelut on joka tapauksessa tarkoitettu kaikille (leiri)perheille majoittuu sitten Hiukkasessa tai oman lippukuntansa kanssa. Majoittumispaikan valinnasta kysytään jo leiri-ilmoittautumisen yhteydessä.

Huom. Käythän vastaamassa tähän kyselyyn mikäli majoitut Hiukkasessa. Kyselyn perusteella osaamme varata oikean määrän tilaa kaavoitukseen. Huomaathan, että telttapaikkoja ei voi varata. Kyselyssä kysymme teltan kokoa sekä majoittujien määrää.

Perhekylään majoittuu samalle teltta-alueelle (leiri)perheitä, joille on kylässään tarjolla erilaisia lapsiperheille tärkeitä palveluja. Näistä tärkeimpinä vauvanruuan lämmittämismahdollisuus ja pienimpien osallistujien peppupyykkipaikka lämpimällä vedellä. Perhekylän palveluita voi käyttää missä tahansa leirillä majoittuva perhe. Leirialue on varsin laaja, joten jos uskoo Hiukkasen palveluille olevan paljon käyttöä, on se ehkä paras majoitusvaihtoehto perheellenne.

Perhekylä Hiukkanen on tarkoitettu partiovanhemmille, joilla on mukanaan alle tarpojaikäisiä lapsia. Jos perheessä on tarpojaikäinen lapsi, hän majoittuu muun lippukuntansa kanssa leirilippukunnassa. Vaihtoehtoisesti koko perhe voi majoittua leirilippukuntaan, jos se tuntuu ajatuksena toimivammalta. Perhekylän alue ei ole kovin suuri, joten tilaa on juuri sopivasti teltan verran jokaiselle perheelle.  Mahdollisuutta useampaan telttaan tai ylimääräiseen katokseen emme voi tarjota, jotta kaikille riittäisi majoitustilaa.

kuva: Harri Halmejärvi

Kohderyhmä ja mitä sillä tarkoitetaan

Suurleirien osallistujia ovat perinteisesti olleet kaikki ikäluokat tarpojasta ylöspäin. Näin on myös Kajolla, jonka ensisijaista kohderyhmää ovat tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaikäiset. Rajauksen perustelut ovat samat kuin aiemmillakin suurleireillä. Nuoremmille osallistujille viikon leiri on pitkä aika poissa kotoa. Moni tarpojakin on suurleirillä ensimmäistä kertaa niin pitkän ajan poissa kotoa ilman vanhempia.

Vaikka ajatus kaikille ikäkausille järjestetystä suurtapahtumasta tuntuu houkuttelevalta, haastaisi se tapahtuman tekijöitä ja leirialuetta aivan uudella tavalla. Jo nykyisellä ikäkausirajauksella ja siitä syntyvällä osallistujamäärällä ollaan varsin lähellä Evon infran sietokyvyn rajoja. Leiriä pitäisi porrastaa, jotta kaikki mahtuisivat mukaan, ja vapaaehtoisia tekijöitä tarvittaisiin huomattavasti nykyistä enemmän, jotta kaikille ikäkausille voitaisiin järjestää omaa ohjelmaa. Leiri vaatisi myös ajallisesti pidempää sitoutumista ja läsnäoloa.

Tämä kohderyhmärajaus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö nuoremmatkin osallistujat olisi Kajolle tervetulleita oman leiriperheensä mukana.

Ohjelmaa on kaikenikäisille

Alle kohderyhmäikäisille lapsille (seikkailija- ja sudenpentuikäiset sekä alle kouluikäiset) tarjotaan sovelletusti leirin ohjelmaa ja paljon muuta mukavaa puuhastelua on luvassa joka päivä. Perhekylä Hiukkasessa on jokaiselle ikäkaudelle (seikkailija, sudenpentu, alle kouluikäiset) oma ohjelmakymppi, joka suunnittelee ja toteuttaa tekemistä perhekylään sekä koordinoi leirin ohjelmatarjonnasta sellaisia sisältöjä, joihin voivat osallistua kaikki leirilippukunnissa ja perhekylässä majoittuvat alle tarpojaikäkauden lapset. Varsinaista partio-ohjelman mukaista ohjelmaa ei leirillä nuoremmille ikäkausille toteuteta.

Kajo tarjoaa erilaisia puuhaideoita, ohjelmamahdollisuuksia ja materiaalia, joiden äärellä leiriarki kulkee mukavasti eteenpäin. Perhekylän koordinoimasta ohjelmasta tulee tarkemmat tiedot lähempänä leiriä ja tavoite on, että majoituspaikasta riippumatta jokaiselle nuoremmallekin on tekemistä silloin kun leirin kohderyhmäikäiset ovat ohjelmapisteissä. Nuorempien ikäkausien ohjelmassa edellytyksenä on, että osallistuvien lasten mukana kulkee oma vanhempi tai muu sovittu vastuuaikuinen. Näin leirin huikeaan menoon on mahdollista päästä mukaan niin, että aina on lähellä joku tuttu ja turvallinen oma aikuinen, jonka puoleen voi kääntyä tilanteessa kuin tilanteessa.

Pienimpien osallistujien kanssa paras ratkaisu useimmin on oma vanhempi tai muu tuttu aikuinen, seikkailijaikäisille riittää jo saattajaksi tuttu aikuinen omasta lippukunnasta. Ilman omaa aikuista ei voi osallistua, sillä jokaisessa ohjelmapisteessä tarvitaan opastajaa ja ohjausta.

Iloinen partiolainen nostaa kätensä ylös kaverin kanssa
kuva: Ville Nummela

Paluu vanhaan eli päiväkoditon suurleiri

Kajo palaa perheiden palveluissa lähemmäs Roihua edeltäneiden aiempien suurleirien mallia ( mm. Kilke ja Tarus). Merkittävin ero Roihulla tarjottuihin palveluihin verrattuna on, että Kajolla ei järjestetä päiväkotipalveluita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alle tarpojaikäisten lastensa kanssa leirille osallistuvien partiolaisten tulee omatoimisesti järjestää lastensa hoito leirillä.

Ratkaisuun on päädytty tutustumalla aiempien leirien raportteihin ja haastattelemalla perheellisiä partiolaisia heidän kokemuksistaan. Päätös on herättänyt harmistusta ja perheet joutuvat hieman enemmän pohtimaan, miten osallistumisensa järjestävät. Alla tiivistetysti joitain perusteluja, miksi päiväkodittomaan ratkaisuun on päädytty:

  • Leiripäivähoito sopii vain osalle lapsista. Tilanne on erilainen kuin tutussa päiväkodissa kotipaikkakunnalla, jossa on tutut rutiinit, paikat, lapset ja hoitajat. Kun kaikki on uutta, voi tavallisesti iloisin mielin omaan tuttuun päivähoitoon jäävä lapsi kokea metsäympäristöön toteutetun päiväkotiratkaisun vieraine hoitajineen ja tuntemattomine lapsineen ahdistavaksi ja päätyä lopulta kuitenkin omien vanhempiensa hoiviin.
  • Pestipäivät eivät aina noudata päiväkodin aukioloaikoja, jolloin aikuiset joutuvat kuitenkin sumplimaan, kumpi singahtaa pestistään lastenhoitotehtäviin.
  • Päiväkoti on monelle eskari- ja kouluikäiselle mukavaa ohjelmaa tarjoava paikka päivän aikana. Kuitenkin monet pienemmät lapset ovat Kokemusten mukaan monet nuoremmat lapset kuitenkin kaipaavat vanhempiensa hoitoa, jolloin leiripäivähoito palvelee vain osaa vanhemmista eikä mahdollista leiripesteihin osallistumista leiriperheille ihan siinä määrin kuin on ollut ajatuksena.

Kajo-pestin ja lapsiperhearjen yhdistäminen leirillä

On monenlaisia tapoja yhdistää pesti ja perhe-elämä Kajolla. Alla mietittynä muutama esimerkkiehdotus, miten lastenhoidon voi leirillä järjestää, kun itse on pestissä ja mukana on alle osallistujaikäisiä lapsia. Järjestelyissä voi olla mukana useampi partioperhe, lippukunta tai vaikka oma piiri. Mukaan voi houkutella myös isovanhempia ja ystäviä, joita kiinnostaisi kokea suurleirin syke lapsenvahdin roolissa.

  • Esimerkki 1: 2 aikuista ja 3 lasta osallistuu Kajolle. Aikuiset ottavat yhteisen pestin, jota he hoitavat vuorotellen lasten hoitamisen kanssa vuorotellen.
  • Esimerkki 2: 3 aikuista ja 7 lasta osallistuu Kajolle. Yksi aikuisista huolehtii lapsista läpi leirin ja kaksi muuta työskentelee leirin pesteissä.
  • Esimerkki 3: 2 aikuista ja 2 lasta osallistuu Kajolle. Toisella aikuisista on 50 % pesti kasvatuksessa, toisella 50 % palveluissa. Toinen aikuinen vahtii lapsia, kun toinen on omassa pestissään, ja sama toisin päin. pestissä. Pestit voivat ajoittua myös niin, että toinen aikuisista tekee pestiään leirin alkuosan ja toinen loppupuolella.
  • Esimerkki 4: 2 aikuista ja 2 lasta osallistuu Kajolle, toinen aikuinen huolehtii lapsista läpi leirin ja toinen tekee leiripestiä.

Jonkin verran on tullut kyselyjä siitä, voiko yksi aikuinen tulla lasten kanssa leirille. Kyllä voi, mutta silloin kannattaa hakeutua sellaiseen pestiin, jossa lapset voivat kulkea mukana. Mikäli haaveissa on pesti, jossa lapset eivät voi kulkea matkassa, kannattaa jo hyvissä ajoin ennen leiriä alkaa hahmotella lapsenhoitoon yhteistyökuviota yllä olevien esimerkkien pohjalta tai jonkin oman luovan ratkaisun kautta. Jos taas mieluummin viettäisit leirillä aikaa lastesi kanssa, voit tarjoutua huolehtimaan jonkun Kajolla pestissä olevan lapsesta omiesi kanssa ja mahdollistaa näin jonkun muun pestipanoksen Kajon toteuttamiseksi.

Kaikki aikuiset ovat pesteissä leirillä mahdollistamassa unohtumatonta suurleirikokemusta muille Kajon kohderyhmille. Vaikka suurleirin humu on alle tarpojaikäisellekin uskomaton elämys, on lapsiperheiden osallistumisen tukemisessa ja perhekylässä takana ajatus saada lisää aikuisia käsipareja tekemään Kajoa.  Leiriperheiden ja alle kohderyhmäikäisten osallistuminen leirille on mahdollista, kun sillä saadaan lisää väkeä suurprojektin tekemiseen. Eli kun leirille osallistumista perheissä suunnittelette, kannattaa jo hyvissä ajoin miettiä lapsenhoitokuviot ja hoitoringit sekä omille lapsille parhaiten sopivat pestiratkaisut (joista kannattaa myös varhaisessa vaiheessa neuvotella oman pestiesimiehen kanssa).

Jos tuntuu siltä, että omalle perheelle yli viikon leiri on vielä liian  pitkä, voi harkita myös lyhyemmän ajan osallistumista päivämaksulla. Siinäkin pääsee tukemaan leirin toteuttamista, sillä Kajon Työkkärissä on tarjolla leiriarkea sujuvoittavia pieniä työtehtäviä. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta helposta ja palkitsevasta leiripestistä on ruuan jakaminen. Siinä tapaa paljon leiriläisiä ja saa hyvän otoksen Kajon tunnelmasta, eikä pestiin tarvitse ennakkoon perehtyä oikeastaan mitenkään. Vaihtoehtoisesti voi jo sopia valmiiksi jostain määräaikaisesta pestistä tai hakea sitä pestikoneen kautta. Lyhytaikaisetkin pestit auttavat meitä toteuttamaan sujuvan ja onnistuneen Kajon koko suurelle osallistujajoukolle.

Lastenhoitajaksi Kajolle voi houkutella vaikka EVP kummin!

Lastenhoitajana voi toimia partiolainen tai partioon kuulumaton (EVP) aikuinen. Tärkeintä on, että lapsenhoitaja vapauttaa toisen aikuisen tai aikuisia tekemään leiripestiä. Lastenhoitaja ei ole varsinainen leiripesti, mutta se on silti kokoaikaisesti mahdollista partiolaisaikuisellekin, kun hän vapauttaa toisen tekijän tai tekijöitä tekemään Kajon pestejä.

Koska lapsenhoitajan tehtävä ei ole leiriorganisaation pesti, sitä voi Kajolla hyvin hoitaa myös ei-vielä-partiolainen eli EVP. Leiripestillä tarkoitetaan pestiä, johon sen tekijä on hakeutunut ja pestattu jo ennen leiriä, ja joka vaatii ennakkovalmistautumista. Esimerkiksi ruokajakeluun osallistuminen on tapahtuman järjestämistä tukevaa keikkatyötä, johon voi hakeutua vaikka Kajon työkkärin kautta, ja joka ei vaadi ennakkovalmistautumista.

Perhekylässäkin aikuisilla on tarjolla pieniä työtehtäviä aivan kuten leirilippukunnissa, kuten esimerkiksi ruuanjakovuoroja. Kiinnostuneille löytyy myös Kajon ”työkkäristä” pieniä työtehtäviä, joita voi halutessaan tehdä leirillä myös yhdessä lasten kanssa, jos pelkkä lasten kanssa leirillä oleilu alkaa tuntua tylsältä. Joissain tehtävissä vähän isommat lapset pääsevät oikeasti ”tekemään Kajoa”. Se voi olla monelle leirin huippuhetki!

EVP-toiminnasta on linjattu seuraavasti: Pitkäkestoisen projektin tekemiseen ei voi osallistua ei-vielä-partiolaisena. Kertaluonteiset projektikeikat (kuten vaikkapa valtakunnallisen tapahtuman ensiapupäivystys tai alueellisen ohjelmatapahtuman ruokajako) sen sijaan sopivat hyvin partioon tutustumiseen.

Jos siis EVP päättää hakeutua johonkin muuhunkin leiripestiin, ei hän enää leirille osallistuessaan ole partioon tutustuja, vaan hänen pitää olla jäsenmaksunsa maksanut partiolainen. EVP voi oikeastaan hakea hommaan kuin hommaan Kajolla, mikäli osaamistarpeisiin ei ole kirjattu aiempaa tarvittavaa partiokokemusta. Samalla EVP:stä  tuleekin jo partiolainen.

Skip to content