Vastuullisuus

[readspeaker_listen_button readid=read_this]

Vastuullisuus on Kajon ytimessä. Vastuullisuuteen pyritään kahden päätavoitteen kautta: 

  • luomalla sellaisia uusia tapoja, joiden avulla isoja yleisötapahtumia voidaan toteuttaa aiempaa kestävämmin 
  • kasvattamalla osallistujia ja tekijöitä vastuullisempien valintojen tekemiseen  

Mitä tarkoitetaan kestävyydellä ja vastuullisuudella? 

Kestävyydellä tarkoitetaan ihmisten hyvinvointia maapallon kantokyvyn rajoissa. Tähän tarvitaan ainakin kolmenlaista kestävyyttä:  

  • sosiaalista kestävyyttä – esimerkiksi tasavertaisuutta ja ihmisoikeuksien toteutumista 
  • ekologista eli ympäristön kestävyyttä – esimerkiksi tuottamiemme kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 
  • kestävää taloutta – esimerkiksi harkittua rahankäyttöä 

Kestävyys määritellään Kajolla Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden avulla. Vastuullisilla valinnoilla tarkoitetaan valintoja, jotka ovat tavoitteiden mukaisia. 

Vastuullisuus Kajon toiminnassa tarkoittaa etenkin suurleirien nykytilanteen ymmärtämistä ympäristövaikutusten ja tasavertaisuuden näkökulmasta. Mitä parempi kuva meillä on toiminnastamme, sen paremmin voimme tunnistaa kestävyyden edistämisen tärkeimmät osa-alueet ja vaikuttaa niihin.  

Kajo pyrkii viitoittamaan tietä kohti ilmastokestävää ja hiilineutraalia sekä ihmisoikeuksien toteutumisen aktiivisesti huomioivaa partiota, ja tuottaa arvokasta tietoa vastuullisuuden johtamisesta tuleville tapahtumille. 

Tältä sivulta löydät tietoa siitä, mitä Kajolla konkreettisesti tehdään vastuullisuuden tavoitteiden saavuttamiseksi. Sivu päivittyy Kajon tekemisen edetessä. 

Auringonnousu Evolla
Auringonnousu Evolla

Kestävämpiä yleisötapahtumia

Välineitä kestävämpien yleisötapahtumien toteuttamiseen luodaan Kajolla kolmella tavalla:  

  1. hankintojen ja yhteistyökumppaneiden vastuullisuuden arvioinnilla 
  2. raportoimalla tehdystä vastuullisuustyöstä huolellisesti 
  3. koko leiriorganisaation kattavalla ilmastovaikutusten arvioinnilla 

Hankintojen ja yhteistyökumppaneiden vastuullisuuden arviointiin on kehitetty työkalu nimeltä liikennevalopalvelu. Liikennevalot tukevat ja ohjaavat hankintojen ja kumppanuuksien vastuullisuuden tarkastelua. Kajon tekijät löytävät liikennevalopalvelun Sharepointista. 

Kajon vastuullisuustyö raportoidaan niin, että muut voivat oppia siitä ja kehittää ratkaisujamme eteenpäin.  Samalla panostetaan sisäiseen vastuullisuusviestintään ja ylläpidetään keskustelua vastuullisuudesta leiriorganisaation vastuullisuusverkoston kautta.  

Vastuullisuusraportoinnin kokonaisuus julkaistaan Kajon jälkeen syksyllä 2022. 

Arvioimalla Kajon ilmastovaikutukset tuotetaan tietoa kestävämpien tapahtumien rakentamiseksi. Kuten kaikella toiminnalla, myös partiolla ja suurleireillä on ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Ilmastovaikutuksista puhutaan usein hiilijalanjälkenä. Hiilijalanjälki tarkoittaa siis sitä, minkä verran esimerkiksi tuote tai tapahtuma kuormittaa ilmastoa. Kajon hiilijalanjälki saadaan selville laskemalla, paljonko leirillä kulutetaan energiaa ja paljonko tästä syntyy ilmastopäästöjä sekä selvittämällä, mitä Kajolle hankitaan ja miten paljon näiden tuotteiden ja materiaalien valmistaminen on synnyttänyt ilmastopäästöjä. Hiilijalanjälkeä lasketaan projektin aikana, jolloin sitä voidaan pyrkiä pienentämään jo tämän leirin kohdalla. Ennen kaikkea Kajon hiilijalanjälki on tärkeää selvittää, jotta tiedämme jatkossa, miten voimme vähentää suurleirien ilmastokuormaa.

Hiilijalanjäljen laskennan tulos julkaistaan Kajon jälkeen syksyllä 2022.

Näiden kolme päävälineen lisäksi kukin leiriorganisaation osa-alue pyrkii toiminnassaan Kajon tavoitteiden mukaiseen vastuullisuuteen. 

Kajon tekijät ja osallistujat vastuullisten valintojen osaajiksi

Vastuullisuutta tukevaa tietoa ja kestävissä valinnoissa auttavia välineitä tuodaan Kajon tekijöiden ja osallistujien ulottuville.  

Leiriorganisaation yhteisessä vastuullisuusverkostossa eri osa-alueiden tekijät käsittelevät yhdessä vastuullisuusnäkökulmia ja hyviä käytäntöjä. Verkostossa välitetään tietoa, ja sen kautta vastuullisuus jalkautuu kullekin osa-alueelle.  

Tietoa ja tukea vastuullisiin toimintatapoihin tuovat lisäksi Kajon eettinen ohjeistus (linkit alla) ja lippukuntien vastuullisen osallistumisen ohje (ilmestyy kevään aikana). Tutustuthan näihin tiedostoihin ennen Kajolle osallistumista!

Lippukuntien kestävän osallistumisen ohje:

Vastuullisuus on läsnä myös leirin arjessa. Kajo kasvattaa osallistujansa tekemään vastuullisia valintoja ja kannustaa vaikuttamaan ympäröivään maailmaan. Teema näkyy Kajolla esimerkiksi ohjelmasisällöissä.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [420.72 KB]

Skip to content