Saavutettavuuden säteitä – Mieti, mitä oletat!

Kajoa tekee jo iso joukko partiolaisia ja elokuussa tekijöitä haetaan vielä lisää. Itse leirillä meitä tekijöitä ja osallistujia on sitten jo tuhansia! Jotta kaikki Kajolle osallistuvat tuntisivat olonsa tasavertaisesti tervetulleiksi Kajon jengiin, on syytä kiinnittää huomiota siihen, miten ja millaista kieltä leiriä tehdessä ja itse leirillä käytämme. Tässä Saavutettavuuden säteessä annamme vinkkejä turvalliseen kieleen ja puheenaiheisiin.

Välillä me jo pitkään partiossa olleet oletamme herkästi, että jokainen ympärillämme ymmärtää partiotermejä. Näin ei kuitenkaan ole. Tämä olettamus sulkee herkästi ulkopuolelle ne, jotka ovat uusia partiossa tai eivät ole vielä edes liittyneet partioon, mutta harkitsevat sitä. Partiotermit ja lyhenteet onkin syytä avata, ja pyrkiä tietoisesti käyttämään selkeämpää ja partioslangittomampaa kieltä. Kannattaa myös uudessa partioporukassa sanoa ääneen, että jos jokin termi ei ole tuttu tai se ei aukea, kun siitä puhutaan, voi rohkeasti keskeyttää ja kysyä asiasta. Helposti olettaa jokaisen tekevänkin niin, mutta oikeasti tämä kannattaa sanoa ääneen, jotta jokainen tietää, että tällaisessa tilanteessa on ok keskeyttää keskustelu.

Teemme arkisissa tilanteissa usein muitakin olettamuksia, ilman että edes itse tajuamme sitä. Hyvä esimerkki on tilanne, jossa henkilö tiedustelee toisen henkilökohtaisesta elämästä, esimerkiksi ihmissuhteista. On helppo kysäistä suhteellisen uudeltakin kaverilta, että “Hei, onko sulla poika- tai tyttöystävää?” Kysymys pohjaa helposti heteronormatiiviseen oletukseen. Aihe voi kuitenkin olla keskustelukumppanille haastava tai arka. Hän on voinut juuri erota, hänellä voi olla useita kumppaneita, samaa sukupuolta oleva kumppani, muun sukupuolinen kumppani, tai hän ei halua suhdetta. Vain ihminen itse voi määrittää ihmissuhteensa, eikä asiaa pitäisi normien kautta tiedustella. Vinkkinä näihin keskusteluihin, että turvallisinta on odottaa, kunnes uusi tuttavuus tuo itse aiheen esille sitten kun haluaa, jos haluaa.

Muita olettamuksia tulee helposti tehtyä liittyen muun muassa uskontoon, poliittiseen vakaumukseen, terveyteen tai varallisuuteen. Oletuksia näistä aihepiireistä ei kannata nostaa keskusteluun uuden ihmisen kanssa, sillä saatat loukata toista. Uusien tuttavuuksien kanssa kannattaa mieluummin pitäytyä kevyemmissä aiheissa, kuten harrastuksissa, lemmikeissä, työssä, opinnoissa tai muissa arkisissa asioissa.

Mitä tästä siis pitäisi jäädä mieleen? No ainakin se, että mitään ei kannata olettaa. Tiedämme sen olevan haastavaa, mutta meidän kaikkien pitäisi pyrkiä tunnistamaan niitä normeja ympärillämme, joista erilaiset olettamukset syntyvät. Normeja tunnistamalla on myös helpompi avartaa omaa käsitystään ja oppia valitsemaan turvallisempia puheenaiheita. Ole kuitenkin armollinen itsellesi, sillä virheitä tapahtuu kaikille. Lipsahduksista pitää kantaa vastuuta, pyytää anteeksi jos tilanne vaatii, ja muistaa seuraavalla kerralla olettaa vähän vähemmän. Käyttämällämme kielellä on suuri vaikutus siihen, että Kajo on kaikkien saavutettavissa ja kaikki kokevat olonsa turvalliseksi leiriä tehdessä ja leirillä.

Kajon moninaisuusmestarit
Senni Lindén ja Senni Raunio

Partiolaiset yhteisohjelmassa pimeässä metsässä, lavalta tulevat valot säteilevät liilaana

Kuva: Mari Lehtisalo

Skip to content