Materiaalia lippukunnille

"Materiaalia lippukunnille" doesn't have any sub pages.
Facebook
LinkedIn
Tulosta
[readspeaker_listen_button readid=read_this]

Kaiken Kajosta lippkunnille löydät Leirilippukuntaoppaasta!

Kajolta aktiviteetit partio-ohjelmasovellus Kompassiin

Tiesitkö, että Kajolla tarpojat, samoajat ja vaeltajat toteuttavat olemassa olevaa partio-ohjelmaa ja leirikokemuksen saamalla voivat saada myös aktiviteetteja tehdyiksi? 

Olemme listanneet tähän ikäkausikohtaisesti muutamia aktiviteetteja, joita kohderyhmäikäinen saa laaksoista, riippuen siitä, mihin ohjelmaan nuori on osallistunut sekä lisäksi yleisestä leirikokemuksesta. 

Jokainen nuori voi merkata itse aktiviteetit tehdyiksi jo leirillä ja oma luotsi klikkailla hyväksytyksi syksyn toimintakauden alettua. Partio-ohjelmasovellus Kompassi on kännykkäsovellus, jota käytetään partio-ohjelman aktiviteettien merkitsemiseen ja partio-ohjelmassa etenemisen seuraamiseen. Kompassin kaikki toiminnot saa käyttöön kirjautumalla PartioID:llä.  

Kompassin voit avata älypuhelimen selaimella osoitteesta: 
https://kompassi.partio.fi 

Tarkemmat ohjeet Kompassin käyttöön (kuten Kompassin asentaminen applikaatioksi puhelimen koti-näyttöön) löydät täältä: 
https://www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/digitaaliset-palvelut/partio-ohjelmasovellus-kompassi/ 

Leiriluotsin tehtävä leirillä 

Nuorten kanssa on hyvä keskustella siitä, miten päivä on mennyt, mitä he ovat tehneet, mitä oppineet ja kokeneet. Nuoren voi ohjata ottamaan itse Kompassi esiin, auttaa kirjautumaan ja klikkailemaan päivän aikana saadut aktiviteetit tehdyiksi. Sivun lopussa on ikäkausittain esimerkkejä aktiviteeteista, mitä Kajolla voi suorittaa, mutta siinä ei suinkaan ole kaikki mahdolliset listattuna. Löydättekö yhdessä uusia linkkejä partio-ohjelmaan päivän ohjelmasta ja kokemuksista?   

Lippukunnan luotsin tehtävä leirin jälkeen Kajolta tukea Kompassin käyttöön! 

Sama keskustelu leirillä koetusta ja tehdystä kannattaa käydä uudelleen syksyn toimintakauden alkaessa ja auttaa nuoria pohtimaan leirillä oppimaansa. Mitä ohjelmaa nuori pääsi kokemaan? Oppiko hän uusia taitoja? Mitä kaikkea muuta nuoret tunnistavat kuin laaksojen ohjelmapisteiltä saadut uudet taidot? 

Kajolta tukea Kompassin käyttöön! 

Parempi lippukunta –teltta tarjoaa koulutusta sekä henkilökohtaista tukea Kompassin käyttöön, tervetuloa poikkeamaan leirisuoralla tai mukaan koulutussetteihin maanantaina 18.7. klo 13:30 ja keskiviikkona 20.7. klo 18.  

Aktiviteetteja Tarpojille 

Leiri –tarppo 

Lippukunnan leiritaidot

Rakentelu

Laulut, huudot ja tarinat

Luovuus –tarppo 

Uusi kokemus

Käsityö

Kokeilu 

Aktiviteetteja Samoajille 

Tehdään leiri 

Leirirakennelmat

Leirin erikoisrakennelmat

Meidän juttu 

Mestarin opissa 

Mukavuusrajoilla

Uusia taitoja

Aktiviteetteja Vaeltajille 

Pesti 

Pesti partiossa

Uusi taito

Fyysinen taito

Käsityötaidot 

Uusi erä- tai retkitaito 

Infokirjeet leirilippukuntiin

Leirilippukuntakirje 30.6.2022

Leirilippukunnille lähti viimeisessä kirjeessä muistutuksia jo nurkan takana odottavaan Kajoon! Kirjeen löydät täältä.

Leirilippukuntakirje 22.5.2022

Leirilippukunnille lähti tarkempaa tietoa ja mm. linkki lippukuntaoppaaseen toukokuussa. Kirjeen löydät täältä.

Ensimmäinen leirilippukuntakirje 31.3.2022

Leirilippukuntakirjeessä on tuhti paketti asiaa! Tutustu kirjeeseen täällä: Leirilippukuntakirje 31.3.2022

Neljäs infokirje lippukunnille 24.2.2022

Neljännessä infokirjeessä on muistusta ilmoittautumisesta, tietoa sekä tukea Kajosta kertomiseen sekä koronatilanteen huomioimisesta. Kirjeestä löytyy lisäksi muistilista leirilippukuntiin ilmoittautumisen jälkeen tehtäviin asioihin. Myös leirin alustava ohjelma on julkaistu! Infokirje on lähtenyt lippukuntien Kajareille, johtokolmikoille sekä leirilippukunnan pesteihin merkityille. Neljäs infokirje 24.1.2022

Kolmas infokirje lippukunnille 29.11.2021

Kolmannessa infokirjeessä on tietoa ilmoittautumisesta, stipendeistä ja asioista, joita lippukunnissa on hyvä tietää ja tehdä ennen vuoden vaihdetta. Infokirje on lähtenyt lippukuntien Kajareille sekä johtokolmikoille. Kolmas infokirje 29.11.2021

Toinen infokirje lippukunnille 1.10.2021

Toisessa infokirjeessä on tuhti paketti asiaa, muun muassa lippukuntien ilmoittautumisesta, leirilippukunnan pesteistä sekä Kajon saavutettavuudesta. Infokirje on lähtenyt lippukuntien Kajareille sekä johtokolmikoille. Toinen infokirje 1.10.2021

Ensimmäinen infokirje lippukunnille 28.4.2021

Ensimmäinen infokirje tipahti lippukuntien johtokolmikon sähköposteihin juuri ennen vappua. Kirje sisältää tärkeää asiaa esimerkiksi lippukuntien Kajo-yhteyshenkilön eli Kajarin merkitsemisestä Kuksaan! Ensimmäinen infokirje 28.4.2021

Lippukunnat kestävästi Kajolle -ohjeistus
Eettinen ohjeistus ja ohjeistuksen perehtymisdiat

Eettinen ohjeistus ja ohjeistuksen perehtymisdiat suomeksi

Kajos etiska instruktion och PowerPoint på svenska

Ethical Guidelines and orientation slides in English

Leirilippukuntien kv-iltama 13.6.2022

Leirilippukunnille järjestettiin kansainvälisyys-iltama 13.6.2022. Tallenteen iltamasta löydät täältä ja illassä käydyn esityksen diat löydät tästä

Huom. Iltateellä sanottiin, että kv-palvelun puoli on auki samoihin aikoihin kun osallistujapalvelut ovat. KV-palvelutiimi ei kuitenkaan ole paikalla sivupisteillä vielä klo 9, vaan sivupisteet aukeavat klo 9.00. Pääpiste palvelee myös aamulla klo 7.00-9.00. 

Lippukuntailtama 17.5.2022

Lippukuntailtama 17.5.2022

Leirilippukunnille järjestettiin etä-iltamat 17.5.2022. Iltaman tallenteen löydät täältä ja illassa käydyn esityksen kalvot löydät tästä.

Mediatiedotepohja

Suurleirit ovat elämys osallistujilleen, mutta ne kiinnostavat myös mediaa. Varsinkin paikallismedioihin on helppo saada juttu omasta lippukunnasta tai leirilippukunnasta. Kannattaa lähestyä oman alueen medioita rohkeasti. Apuna voi käyttää lippukunnille tehtyä mediatiedotepohjaaAvaa tämä dokumentti ReadSpeaker docReaderillä. Apua saatte myös oman piirinne viestintätyöntekijältä.

Vanhempainiltamateriaali

Kajo lähenee kovaa vauhtia ja leiri herättää varmasti huoltajissa erilaisia kysymyksiä. Näitä varten alaleirit-organisaatiossa on koostettu vanhempainiltamateriaalia.

PowerPoint-pohjaa voi muokata vapaasti leirilippukunnan käyttöön sopivaksi. Sen pohjalta voi pitää vanhempainillan tai lähettää huoltajille kotiin luettavaksi leirilippukunnan tiedoilla täydennettynä. Jos päädytte pitämään perinteisen vanhempainillan on hyvä muistaa, että materiaali on lähes 40 diaa pitkä.

Toinen vaihtoehto on lähettää huoltajille valmis PDF-muotoinen infopaketti, jonka voi lukea rauhassa kotona ennen mahdollista vanhempainiltaa. Tämän tueksi leirilippukunnan kannattaa koostaa oma tietopaketti leirilippukunnasta.

Lataa materiaali tästäAvaa tämä dokumentti ReadSpeaker docReaderillä.

Kajo-julisteet ja -pinssit

Lippukunnat saivat alkuvuodesta 2020 postissa Kajo-julisteen ja halutessanne voitte nyt tulostaa julisteita lippukunnallenne lisää. Alta löydät painoaineiston myös pinssiin, joita oli jaossa Johtajatulilla. Pinssin koko on 45mm, mutta vektorimuodossa olevaa aineistoa voi suurentaa tai pienentää tarpeenne mukaan.

Materiaalia ilmoittautumismarkkinointiin

Voit ladata valmin PowerPoint-esityksen pohjan esimerkiksi vanhempainiltaan täältäAvaa tämä dokumentti ReadSpeaker docReaderillä. Huomaathan lisätä myös oman lippukuntasi tietoja mukaan! Voitte kertoa esimerkiksi osallistuvista ryhmistä sekä lippukunnan taloudellisesta tuesta.

Valmiin kirjepohjan esimerkiksi sähköpostiviestiksi voit ladata täältä: https://kajo2022.fi/wp-content/uploads/2021/11/Kirjepohja-lippukunnille.docxAvaa tämä dokumentti ReadSpeaker docReaderillä (Word-dokumentti) ja voit tarkastella PDF-tiedostoa täältä.Avaa tämä dokumentti ReadSpeaker docReaderillä

Valmiin pohjan lyhyeen markkinointiviestiin esimerkiksi WhatsAppissa lähetettäväksi voit ladata täältä: https://kajo2022.fi/wp-content/uploads/2021/11/Lyhyt-markkinointiviesti.docxAvaa tämä dokumentti ReadSpeaker docReaderillä (Word -dokumentti) ja voit tarkastella PDF-tiedostoa täältäAvaa tämä dokumentti ReadSpeaker docReaderillä.

Valmiita kuvia tekstin kanssa, esimerkiksi sosiaaliseen mediaan löydät materiaalipankista: https://partio.emmi.fi/l/v_X_QSSkCL7Z

Kajo etäiltamat lippukunnille 19.10.2021

Leirilippukunnille järjestettiin tiistaina 19.10. etäiltamat. Tilaisuudessa käytiin läpi erityisesti leirilippukuntiin, ilmoittautumiseen ja leirimaksuun liittyviä asioita. Iltamien diaesityksen ja tallenteen tapahtumasta löydät ohesta. 

Lippukuntien taloudellinen tuki Kajolle lähtijöille

Miten lippukunta voi tukea lähtijöitä taloudellisesti?

Lippukunta voi halutessaan tukea Kajolle lähtijöitä taloudellisesti erilaisin tavoin:

  • Helpoin tapa tukemiseen on maksaa kuljetukset leirille ja sieltä takaisin. Kauempaa tulevat lippukunnat voivat lisäksi maksaa esimerkiksi ruokailuja matkalla.
  • Lippukunta voi hankkia leirillä tarvittavaa kalustoa, tarvikkeita tai materiaalia.
  • Lippukunta voi myös antaa suoraa taloudellista tukea lähtijöille. Tämän voi toteuttaa kahdella eri tavalla:
    • Lippukunta maksaa jokaiselle lähtijälle samansuuruisen tukisumman.
    • Lippukunta perustaa oman stipendikassan, jossa erikseen määriteltyjen kriteerien perusteella voi hakea tukea leirimaksuun.

Lippukunta voi halutessaan toteuttaa sekä samansuuruisen tukisumman jakamisen kaikille että stipendien jakamisen.

Yksi Kajon tavoitteista on olla mahdollisimman saavutettava leiri. Mikäli lippukunta toteuttaa joko tukisumman jakamisen kaikille tai stipendien jakamisen, suosittelemme valitsemaan jälkimmäisen vaihtoehdon. Näin varmistetaan, että tuki jaetaan heille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Kukin lippukunta tekee päätökset rahanjakamisesta kuitenkin itsenäisesti.

Ottakaa nämä asiat huomioon tukea jakaessa

Hallituksen päätös

Jaettavista tuista on lippukunnan hallituksen tehtävä erillinen päätös. Päätöksessä ei tarvitse eritellä maksun saajia vaan riittää, että päätöksessä todetaan stipendeihin käytettävissä oleva maksimisumma ja/tai maksimistipendin summa per osallistuja sekä hyvin ylätasolla jakoperusteet ja tieto siitä kuka stipendipäätöksen tekee. Vastaavasti kaikille lähtijöille maksettavista samansuuruisista tukisummista on päätettävä tuettava summa per lähtijä tai kokonaistukisumma, joka päätetään jakaa lähtijöiden kesken.

Rahan siirtäminen osallistujalle

Roihulla ja muutamalla piirileirillä on ollut käytäntö siitä, että lippukunta voi merkitä tukisumman suoraan Kuksaan ja näin vähentää lippukunnan lähtijöiden leirimaksua suoraan. Tämä toimintamalli ei ole mahdollista Kajolla.

Mikäli lippukunta maksaa samansuuruisen tukisumman jokaiselle, pitää tämä tehdä kulukorvausmenettelyn kautta. Eli jokainen lähtijä hakee sovittua tukisummaa lippukunnalta kulukorvauslomakkeella. Näin asia on selkeä myös kirjanpidon kannalta ja samalla lippukunta saa tietoonsa tilinumeron, johon raha siirretään. Tässä kohtaa liitteeksi kannattaa myös vaatia maksutosite siitä, että leirimaksu on maksettu.

Mikäli lippukunta jakaa harkinnanvaraisia stipendejä, kannattaa tilinumero kysyä jo stipendinhakulomakkeella. Stipendit voidaan kirjanpidon ja hyvän hallinnon kannalta maksaa, kun asiasta on yhdistyksen hallituksen päätös ja stipendit käsittelevä taho koostaa päätöksen maksettavista stipendeistä.

Jotta maksu menee verottajan ja toimeentulotuen näkökulmasta oikein, tulee maksusta ilmetä mistä on kyse. Tämä hoituu esimerkiksi kirjoittamalla maksun viestikenttään:

  • Samansuuruisen tukisumman tapauksessa: “Avustus Kajo-partioleirin osallistumismaksuun Pekka Partiolaiselle, Esimerkkilippukunta ry”
  • Hakemuksesta myönnetyn stipendin tapauksessa: “Hakemuksesta myönnetty stipendi Kajo-partioleirin osallistumismaksuun Pekka Partiolaiselle, Esimerkkilippukunta ry.”

Verotus ja yhteiskunnan myöntämät tuet

Leirille osallistumiseen kohdistettu stipendi tai tasatukisumma ei ole veronalaista tukea. Erillisen hakemuksen perusteella, sosiaalisin tai taloudellisin perustein myönnetty stipendi ei vaikuta opintotukeen tai toimeentulotukeen.

Jokaiselle lippukunnan leiriosallistujalle jaettu tasatukisumma ei vaikuta osallistujan saamaan opintotukeen.

Jokaiselle lippukunnan leiriosallistujalle jaettu tasatukisumma ei vaikuta perheen saamaan toimentulotukeen, mikäli tukisumma on osoitettu alle 18-vuotiaalle osallistujalle. Mikäli tukisumma on osoitettu 18 vuotta täyttäneelle osallistujalle, se ei vaikuta toimeentulotukeen mikäli summa on vähäiseksi katsottava (yksin asuvalta korkeintaan 50 € ja perheeltä 100 €).

Maksettaessa tukisummia tulee huomioida, että verottajan päätösten mukaisesti tuki ei voi koskaan olla vastikkeellista ja riippua esimerkiksi varainkeruuseen osallistumisesta. Ilman hakemusta maksettavien tukisummien tulee olla aina tasasummia kaikille lähtijöille. Hakemuksesta erityisin perustein myönnettäviä stipendejä voidaan luonnollisesti maksaa vain niille, joille stipendi myönnetään.

Leirin peruminen tai osallistujan vaihtaminen toiseen

Huomaattehan, että 15.5. saakka on mahdollista vaihtaa toinen osallistuja itsensä tilalle tai perua leiri kesätyön tai varusmies- tai siviilipalveluksen vuoksi. Leiri on mahdollista perua myös siinä tapauksessa, että ei ole saanut hakemaansa Kajon stipendiä (tähän on erilliset aikarajat, jotka ovat kuitenkin aiemmin kuin 15.5.).

20.5. mennessä kaikki listat ovat varmasti ajan tasalla. Toki tukea voi myöntää jo ennen tätä ajankohtaa. Tässä tapauksessa kannattaa ottaa huomioon, että on olemassa riski, että lippukunta myöntää tukea sellaiselle henkilölle, joka ei loppujen lopuksi olekaan osallistumassa leirille.

Kajon stipendin saaneet osallistujat

Kajo ei voi kertoa lippukunnille, ketkä lippukunnan jäsenet ovat saaneet stipendin Kajon puolesta ja ketkä eivät. Tämä johtuu asian henkilökohtaisuudesta ja arkaluontoisuudesta. Kajon stipendiä hakiessa henkilö kuitenkin vakuuttaa, että hän ei tule vastaanottamaan yhteensä eri tahoiltakaan tukea enempää kuin leirimaksun suuruus on.

Selkein tapa päästä varmuuteen siitä, onko joku saanut leiristipendiä, on vaatia tosite leirimaksun maksamisesta. Mikäli henkilö on saanut koko leirimaksun kattavan stipendin, hänellä ei tällöin ole tositetta leirimaksun suorittamisesta.

Mikäli henkilö on saanut stipendin vain osaan leirimaksusta, hänelle toimitetaan lasku loppusummasta ja tällöin hänellä on tosite leirimaksun osittaisesta suorittamisesta. Tässä tapauksessa huomioitavaa on, että lippukunnan tukisumman tulee verottajan linjausten mukaisesti olla sama kaikille lähtijöille riippumatta leirimaksun suuruudesta (edellyttäen luonnollisesti, etteivät lippukunnan tuki + muiden stipendien summat yhteensä ylitä leirimaksua).

Ohjetta päivitetty 19.10.2021: Tarkennettu kohtaa “Verotus ja yhteiskunnan myöntämät tuet”.

Skip to content