Saavutettavuuden säteitä: saavutettava Kajo jokaiselle – myös taloudellisesti

Kajo tulee olemaan osallistujilleen hieno partioelämys. Vaikka teemme huikean ponnistuksen vapaaehtoisvoimin, nukumme leirillä teltoissa ja osallistumme jokainen johtajaikäinen omalta osuudeltamme yhteisen leirielämän toteuttamiseen, niin ihan ilman euroja tähänkään ei pystytä. Leirimaksun suuruudesta voi olla montaa mieltä. 250 euroa on kiistatta paljon rahaa, mutta yhtään pienemmällä summalla tällaista yli viikon mittaista tapahtumaan ei oikein pystytä järjestämään. Tähän päälle tulevat vielä matkakustannukset sekä leirillä käytettävät taskurahat.  

SP on onneksi saanut kerättyä Kajolle merkittävän stipendirahaston, jonka turvin pystytään huojentamaan lukuisten osallistujien leirimaksua. Olemme tästä äärimmäisen kiitollisia! Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki, joilla on taloudellisia haasteita, voisivat saada Kajon leirimaksun maksettua kokonaisuudessaan stipendillä. Erityisesti yli 22-vuotiaiden osalta jo etukäteen linjattu, että heille tullaan myöntämään maksimissaan 50%:n suuruisia stipendejä. Näin ollen maksettavaa jää itselle edelleen 125€. Mikäli hakemuksia tulee myös nuoremmilta osallistujilta merkittävästi enemmän kuin jaettavissa on rahaa, tulee koko leirimaksun kattavat stipendit olemaan harvemmassa myös tässä ikäryhmässä. Stipendirahastolla on kuitenkin lähtökohtaisesti haluttu mahdollistaa erityisesti vähävaraisten kohderyhmäikäisten osallistuminen.   

SP:n mahdollistama stipendi leirimaksuun on merkittävä ja tärkeä instrumentti Kajon saavutettavuuden mahdollistamiseksi taloudellisessa mielessä, mutta Kajon saavutettavuuspäällikköinä haluamme muistuttaa, että tämä ei ole ainoa keino tehdä Kajosta taloudellisesti saavutettava. Siksi olemme koonneet tähän blogikirjoitukseen muutamia vinkkejä, millä muilla keinoilla leirimaksuun voisi saada apuja ja lisäksi toivomme, että tämä kirjoitus kannustaisi meistä jokaista luovuuteen ja ideoimaan tapoja saada Kajon leirimaksuun apuja, ehkä vähän yllättävistäkin paikoista. 

1. Perinteinen lippukunnan tai vartion oma varainhankinta 

Vielä kevätlukukauden aikana ehditte organisoida tai pyytää esim. kannatusyhdistystänne (jos sellainen sattuu olemaan) organisoimaan keksien, vessapaperin, kesäkukkien jne. myyntiä. Kajolle osallistuminen on kohde, jonka hyväksi moni ostaa mielellään jotain itselleen hyödyllistä ja tukee samalla toisen pääsyä kesäleirille. 

2. Oman kunnan tai kaupungin järjestö- tai projektiavustukset 

Tässä on suuria kuntakohtaisia eroja, mutta kannattaa ehdottomasti selvittää siitä kunnasta, johon lippukunta on rekisteröity, olisiko lippukunnan mahdollista saada tähän nimenomaiseen tarkoitukseen kohdennettua avustusta. Esimerkiksi matkakustannukset ovat eripuolilta Suomea hyvin erilaisia, joten kunnat varmasti ymmärtävät, että myös heidän panostusta tarvitaan, jotta kunnallekin tärkeä nuorisotoiminta pääsee osallistumaan tähän valtakunnalliseen tapahtumaan. Jos lippukuntanne toimintaan osallistutaan useamman kunnan alueelta, niin kannattaa myös selvittää olisiko mahdollista saada myös näistä ympäryskunnista esimerkiksi kohdennettua avustusta juuri heidän alueeltaan tulevien osallistumiseen. 

3. Oman alueen säätiöt tai esim. Lions Club 

 Tässä on myös suuria alueellisia eroja, mutta tällä sektorilla on myös paljon potentiaalia. Alueellanne toimivia säätiöitä voi etsiä esimerkiksi täältä: https://virre.prh.fi/novus/foundationSearch?execution=e2s2  

Kannattaa myös selvittää toimiiko kunnassanne tai kaupunginosanne Lions Club. Myös heihin kannattaa olla yhteydessä ja tiedustella mahdollisuutta tukea taloudellisesti Kajolle osallistumista. 

4. Oman alueen yritykset 

Myöskään yritysten osallistuminen lippukuntanne Kajo-kassan kartuttamiseen omalla yhteiskuntavastuullaan ei ole mitenkään tuulesta temmattu ajatus. Kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä erityisesti sellaisiin yrityksiin, joille heidän toiminta-alueensa pysyminen elinvoimaisena on tärkeää. Tällaiset yritykset ovat yleensä riippuvaisia siitä, että alueella on pitkällä tähtäimellä heidän tarvitsemaansa työvoimaa. Tästä syystä nimenomaisesti aktiivisen nuorisotoiminnan mahdollistaminen on heille usein sydämen asia. Hyvässä tapauksessa teidän yhteydenotto helpottaa myös heidän työtään, kun pystytte osoittamaan vuodelle 2022 heille näin loistavan kohteen oman yhteiskuntavastuun suorittamiselle. 

5. Oma lähipiiri 

Kannustakaa toisianne ja nostakaa lippukunnissa innostusta Kajolle lähtemistä kohtaan. Jos joku sanoo, ettei pysty osallistumaan, kun leirimaksu on niin kallis, eikä hän ole saanut syystä tai toisesta riittävän suurta stipendiä SP:ltä, eikä lippukuntakaan pysty auttamaan leirimaksun huojentamisessa, niin vielä yhtenä keinona voitte ehdottaa, että Kajo on loistava aineeton lahjakohde. Ehkäpä kummit, ystävät, isovanhemmat jne. voisivat perinteisten lahjojen sijaan osallistua Kajon leirimaksun maksamiseen. Tämä olisi varmasti ikimuistoinen lahja sen saajalle!  

Tässä muutamia meille mieleen tulleita tapoja tehdä Kajosta mahdollisimman saavutettava taloudellisessa mielessä. Tämä lista ei varmasti ollut tyhjentävä, joten tästä on hyvä jatkaa innovointia omissa lippukunnissa. Kannustamme ottamaan asian lippukuntien hallituksissa ja johtajien kokouksissa agendalle heti tammikuussa. Kannattaa tehdä suunnitelma, sopia työnjaosta ja olla vain rohkeasti yhteydessä eri tahoihin. Lippukunnissa tunnette myös parhaiten ne henkilöt, joille leirimaksuun saatava tuki on kaikkein tärkein. Toivomme, että priorisoitte heidän tukemistaan, jos suinkin onnistutte saamaan jonkun oman avustuksen Kajolle osallistumiseen. Toki toivomme, että saisitte esim. matkakuluihin ihan kaikkia hyödyttäviä avustuksia erityisesti silloin, kun tulette Evolle pitkän matkan päästä.  

Toivomme niin kovasti näkevämme juuri sinut ja kaikki ystäväsi Kajolla ensi heinäkuussa! Yhdessä saamme varmasti tehtyä Kajosta myös taloudellisesti saavutettavan yhä useammalle. 

 Kajon saavutettavuuspäälliköt Kati, Kati ja Riina  

Skip to content