Kestävästi Kajolle – mieti mitä pakkaat mukaan

Jokainen leiriläinen pakkaa mukaan Kajolle kymmeniä tavaroita. Välttämättömien varusteiden lisäksi rinkkaan saattaa päätyä muutama ylimääräinen juttu; joku aikaisemmin hyödylliseksi koettu tavara, mukavaa ajanvietettä tai leiriarkea helpottava apuväline. Niin kauan kun leirille mukaan otetut tavarat matkustavat omistajansa mukana leirin jälkeen takaisin kotiin, kaikki onkin aika lailla kunnossa. Jos tavara on niin tärkeä, että sen haluaa ehdottomasti ottaa leirille mukaan, se kannattaa varmasti viedä leiriltä takaisin kotiin.

Jokaisella isolla leirillä syntyy väkisinkin jätettä. Ennen leiriä tehdyillä valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa syntyvän jätteen määrään ja laatuun. Suurimmalle osalle leiriläisistä onkin onneksi jo itsestään selvää, että leirille pakataan esimerkiksi mukaan omat ruokailuvälineet kertakäyttöastioiden sijaan. Kahvilasta kahvin tai teen saa kätevästi omaan mukiin tai kuksaan, eikä kertakäyttösadetakki ole se paras valinta leiriolosuhteisiin. Kajolla jätteet lajitellaan mahdollisimman tarkasti ja jokaisella leiriläisille on tässä iso rooli. Huolehdithan omalta osaltasi, että jätteet päätyvät sinne, mihin ne kuuluvat. Huolellisesti lajiteltuja jätejakeita voidaan käyttää uudestaan, hyödyntää raaka-aineena tai vaikka energian lähteenä. Kysy neuvoa ja tarvittaessa opasta muita.

Kevään ja alkukesän aikana on hyvä hetki tarkastaa leirille mukaan lähtevien varusteiden tilanne. Itselle tarpeettomaksi jääneet tavarat kannattaa laittaa kiertoon ja käytössä olevan varusteet taas huoltaa tai korjata kuntoon. Sinulle tarpeeton voi olla juuri se, mitä joku toinen tarvitsee. Puuttuvia varusteita voi kysyä lainaan tai vuokralle. Onko ehkä jotain sellaista, mitä voisi jakaa samassa leirilippukunnassa majoittuvien kesken? Uutena hankittavien varusteiden kohdalla taas kannattaa miettiä, että hankinnasta olisi iloa moneksi vuodeksi tai jopa vuosikymmeneksi eteenpäin. Ihan ensimmäisenä kannattaa silti pohtia, vieläkö vanha makuupussi palvelisi muutaman vuoden tai saisiko vaatteille ja kengille lisää käyttöikää vahaamalla, kyllästämällä tai korjaamalla.

Leirillä rikki mennyt vaate tai varuste ei automaattisesti muutu roskaksi, vaan sen voi yrittää korjata leirillä tai kotona leirin jälkeen. Jos omat huolto- ja korjaustaidot ovat ruosteessa, voi neuvoja tai vinkkejä kysyä partioystäviltä ja tutuilta. Korjaamiseen löytyy paljon vinkkejä myös verkosta ja vaikkapa vaatteiden paikkaamiseen löytyy nykyisin erilaisia liimattavia paikkoja, joilla korjaaminen onnistuu retkiolosuhteissa ilman neulaa ja lankaa. Ilahduttavan moni retkitarvikkeiden myyjä tarjoaa myös huolto- ja korjauspalveluita sekä lainavarusteita. Paikattu vaate tai muu varuste kertoo siitä, että se on omistajalleen tärkeä. Vaatteen tai varusteen ekologisuuteen vaikuttaa materiaalin ja tuotantoketjun lisäksi hurjan paljon se, kuinka paljon käyttökertoja se saa.

Paljon voi siis tehdä ennen leiriä, leirin aikana ja leirin jälkeen. Haasta partiokaveri mukaan kunnostustalkoisiin tai pitäkää koko lippukunnan yhteinen varusteiden korjaus- ja huoltoilta. Milloin ne lippukunnat teltat olikaan viimeksi tarkastettu huolellisesti ja oliko se viime kesänä revennyt sauma jo korjattu? Ehkä oman vaatekaapin tai varaston kätköistä löytyy joku retkivaruste, jonka olemassaolo oli kokonaan unohtunut. Vielä hetki pitää malttaa odottaa, mutta pian on aika pakata rinkka leiriä varten.

Skip to content