Ruokailu

"Ruokailu" doesn't have any sub pages.
Facebook
LinkedIn
Tulosta
[readspeaker_listen_button readid=read_this]

Kajolla syödään neljä kertaa päivässä: tarjolla ovat aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Leiriläiset ruokailevat omassa alaleirissään. Jokaisessa alaleirissä on siis oma keittiö.  Alaleirien keittiöiltä saa seka, kasvis-, vegaani- ja gluteenittoman ruoan. Kaikki ruoka on laktoositonta, eikä sisällä kalaa tai pähkinää. Ruoka tulee valmiina leirille. Ruoka jaetaan linjastolta ruokailijan omiin astioihin. Juomana on tarjolla mehua ja vettä. 

Erityisruokavaliot 

Vaativammat ruokavaliot saavat omat annoksensa koko leirin ajan omista erikoisruokavaliokeittiöistä. Niitä on kaksi kappaletta ja näitä kutsutaan kavereiden kesken erveiksi. Ervien paikat löydät leirikartasta. 

Tällä sivulla julkaistaan leirillä tarjottavien ruokien tuotesisällöt jo ennen Kajon alkua. Näin voi jo kotisohvalta tutustua oman ruokavalion/allergian kannalta tärkeisiin tuotesisältöihin. . Lisäksi jokaisen keittiön ilmoitustauluilla on saatavana ruokien tuotesisällöt päivittäin. Sieltä voi käydä varmistamassa, että tarjottu ruoka sopii omaan ruokavalioon. Molemmilla ervikeittiöillä on infopisteet, joissa voi vielä erikseen ervikympin kanssa käydä läpi ruuan tuotesisällöt ja siten varmistua, missä keittiössä kuuluisi ruokailla.

Molemmissa ervikeittiöissä tarjoillaan päivittäin perusruokaa saattajia varten. Eli saattajan ei tarvitse ruokaa saadakseen siirtyä toiselle keittiölle.

Jokaiselle erityisruokavalioon oikeutetulle tulee tieto ervioikeudesta Kajon rannekkeelle. Näitä rannekkeita hyödynnetään erveissä päivittäin. Ervioikeus on rannekkeelle tallentuneena kaikille, joilla on jokin hieman erikoisempi ruokavalio. Käytännössä oikeus on kaikilla niillä, jotka eivät voi ruokailla tavallisella keittiöllä. Jos et pysty syömään tavallisessa keittiössä tarjottavaa ruokaa (jossa tarjolla laktoositon, kasvis, vege ja gluteeniton vaihtoehto), voit mennä erviin, ja näyttää rannekettasi.

Erityisruokavaliot on kysytty kaikilta jo ilmoittautumislomakkeella. Ruokavaliota ja -allergioita koskevia tietoja voi muokata omatoimisesti Kuksassa 31.3.2022 saakka, jonka jälkeen mahdollisista muutoksista tulee ilmoittaa sähköpostitse kajo2022@partio.fi. Huomaathan, että emme voi taata, että ruokien tilaamisen jälkeen kaikkia erityisruokavaliomuutoksia voitaisiin järjestää. 

Ruuanjako Kajolla

Kajolla ruokaa jaetaan kuudessa alaleirikohtaisessa keittiössä, joissa jokaiseen tarvitaan 40 henkilöä auttamaan ruuanjakelussa jokaisel-la ruokailulla. Leirillä jokaisen samoajan, vaeltajan sekä aikuisen tulee auttaa ruuan jakelussa, jotta tämä tarve saadaan täytettyä. Kajolla ruokaa jakavat kaikki pestistä riippumatta. Ruuan jakelijoina siis toimi meistä ihan jokainen!

Ruuan jakelu on niin tärkeä osa leiriä, että se ohittaa sillä hetkellä pestissä toimimisen, eli jokainen voi pestissään sanoa tarvitsevansa hetken vapaata päästäkseen jakamaan ruokaa oman alaleirinsä keittiölle.

Vuorolle saavutaan 30 min ennen ruokailun alkua, minkä aikana keittiön henkilöstö perehdyttää jakajat pestiinsä. Ruuanjakajat ehtivät itse syödä tilanteen mukaan joko ennen jakoa tai sen jälkeen. Aamu- ja iltapalojen ruuanjakovuorot ovat kestoltaan n. 1,5 h ja lounaan ja päivällisen vuorot 2–2,5 h.

Ruuanjakajan ohje
 1. Menethän jakamaan ruokaa vain kun tunnet olevasi terve, jos sairastut ennen ruoanjakotehtävää ilmoita siitä omaan leirilippukuntaasi. Jos tunnet olosi sairaaksi tai huonovointiseksi ruoanjakami-sen aikana ilmoita siitä keittiössä keittiökympille tai keittiömestarille
 2. Saavu ruoanjakoon puhtaissa vaatteissa. Ruoanjakelussa vaatetuksena on pitkät housut, t-paita , umpinaiset tukevat kengät ja päähine. Muistathan että pitkien hiusten tulee olla kiinni.
 3. Pese kädet huolellisesti ennen ruoanjakamisen aloittamista (huomaa myös kynnenaluset), käytä tämän jälkeen käsidesiä ja laita ruonjakoon osoitetut kumihanskat käteen.
 4. Jos sinulla on käsissä haavoja, vaihda tarvittaessa laastari tai muu sidos ennen ruoanjakamisen aloittamista.
 5. Kuuntele keittiön ohje kuinka suuria annoksia saat enimmillään jakaa, kuuntele myös asiakkaan toivetta ja jaa vähemmän, mikäli hän näin pyytää.
 6. Jos ruokaa jakaessa koet tarvetta yskiä tai aivastaa tee se mahdollisuuksien mukaan hieman kauempana jakelupisteestä. Aivasta aina kainaloon tai nenäliinaan. Heitä käyttämäsi kumihans-kat roskiin, pese kädet ja hae uudet hanskat ennen kuin jatkat ruoanjakamista.
 7. Ruokaa jakaessa ei saa käyttää puhelinta, puhelimessa on paljon mikrobeja, jotka leviää jakajan käsistä herkästi ruokaan. Ethän myöskään kosketa kasvojasi ruokaa jakaessasi. Jos sinulla on ehdoton tarve käyttää puhelinta, tai esim. hieroa silmiäsi muista tämän jälkeen pestä kädet ja ot-taa uudet hanskat.
 8. Saavu ruoanjakoon aina vähintään 15minuuttia ennen ruokailun alkua, jolloin saat tarkat ohjeet tehtävästäsi. Mikäli saavut 30 minuuttia aiemmin pestiisi, pääset syömään ennen jakovuorosi al-kua.
 9. Keittiössä käyttäydytään asiallisesti ja kohteliaasti, iloisella mielellä palvellaan kaikkia, näin taa-taan se, että leirin keittiöstä saadaan koko leirinajan hyvää ruokaa ja hyvää mieltä
 10. Mikäli sinulta kysytään ruoan allergeeneista, etkä ole niistä varma, varmista ruoan sisältö keittiön vakiohenkilökunnalta.
 11. Jokaisessa keittiössä tarjoillaan pääruoan lisäksi gluteeniton, kasvis- ja vegaaninen vaihtoehto. Tämä sinun on hyvä tietää jakotehtävässäsi.
 12. Vuoron loppuessa oma jakopiste siivotaan ja ottimet viedään tiskiin.
 13. Voit koko vuorosi ajan aina rohkeasti kysyä apua ja neuvoa keittiön työntekijöiltä.
 14. Kiitos paljon avustasi ja kivaa loppuleiriä!

Ruokalistat 

Huomaathan, että ruokalistaan, eritoten aamu- ja iltapalojen osalta, voi vielä tulla muutoksia ennen Kajoa. Tarkat tuotesisällöt pääset tarkistamaan tästä dokumentista.

Perjantai 15.7.

LOUNAS:
Pyttipannu, kasvis L,M,G,* LEIPÄ
Porkkanaraaste karkea

PÄIVÄLLINEN:
Broileri-pastavuoka L
Broileri-pastavuoka L (gluteeniton)
Papu-kasviskastike G, L, A, * 
Papukasviskastike, kaura M (vegaaninen)
Riisi, naturelli, tumma L,M,G,*
Kurkkuviipale

ILTAPALA: Karjalanpiirakka, levite, juusto, jogurtti, mehu

Lauantai 16.7.

AAMUPALA:
Riisimurot, mustikkakeitto, sokeri, leipä, juusto, levite, kurkku, mehu, kahvi, tee

LOUNAS:
Kasviskepukka L,M,G
Perunasose L,G
Jauheliha-makaronilaatikko L,* 
Jauhelihamakaronilaatikko L (gluteeniton)
Kaaliraaste

PÄIVÄLLINEN:
Quorn, currykastike L,G,* 
Tofu-kasviskastike L,M,G (vegaaninen)
Porsasstroganoff M, L, A, * 
Porsasstronanoff L,M,G (gluteeniton)
Riisi, naturelli, tumma L,M,G,*
tomaattilohko

ILTAPALA:
Patonki, kurkku, paprika, tomaatti, majoneesi, broilerlastu/vöner kebab

Sunnuntai 17.7.

AAMUPALA:
Kaurapuuro, mansikkahillo, metvursti, leipä, levite, tomaatti, mehu, kahvi, tee

LOUNAS
Linssi-kasvispata L,M,G,*
Jauhelihapyörykkä L,M,G
Ruskea kastike, kasvisliemi L 
Ruskea kastike, L,M,G
Peruna, kuorittu, esikypsennetty
Punakaaliraaste

PÄIVÄLLINEN:
Kasviskiusaus, metsäsieni L,G * 
Kasviskiusaus, linssi L,M,G (vegaaninen)
Broilerikiusaus, kypsä broileri 
LEIPÄ
Porkkanaraaste 

ILTAPALA:
Jogurtti, mandariini, munariisipasteija

Maanantai 18.7.

AAMUPALA:
Maitorahka, mansikkakiisseli, leipä, juusto, salaatti, mehu, kahvi, tee

LOUNAS:
Kasvisbolognese, soijarouhe L,M,G,
Pasta, kierre L,M 
Pasta, gluteeniton
Kesäkurpitsaraaste   

PÄIVÄLLINEN:
Kasviskiusaus, kreikkalainen, pata
Kasviskiusaus, kreikkalainen (vegaaninen)
Kinkkukiusaus L,G LEIPÄ
Kurkkuviipale

ILTAPALA:
pikkulettuja, hillo, ruisleipä, levite, kurkku, mehu

Tiistai 19.7. (vierailupäivä)

AAMUPALA:
Maissihiutale, jogurtti, sämpylä, leikkele, juusto, kurkku, levite, mehu, kahvi, tee

LOUNAS:
Kasvislasagne, härkis A,VS,L,* 
Kasvislasagne M,G (vegaaninen) LEIPÄ
Porkkanaraaste

PÄIVÄLLINEN:
Kasvisgratiini L,G,*
Broileria currykastikeessa L,G  
Kasvisgratiini L,M,G (vegaaninen)

Riisi, naturel, L,M,G
Kukkakaaliraaste

ILTAPALA:
Hot dog, nakit, ketsuppi, sinappi, majoneesi, kurkkusalaatti

Keskiviikko 20.7.

AAMUPALA:
Kaurapuuro, mansikkahillo, leipä, broilerleike, mehu, kahvi, tee

LOUNAS:
Kasviscurry, tofu-kookos L,M,G,*
Riisi, naturel, L,M,G
Jauhelihakiusaus, esikyps. L, G, A, *
Kaali, punakaali, raaste

PÄIVÄLLINEN:
Kajon oma kanakeitto L,G 
Kajon oma soijakookoskeitto L,M,G 
Homejuustomuru L,G
Vuustomuru L,M,G 
Sämpylä L,M
Sämpylä, gluteeniton 
Juustoviipale L,G
Vuusto L,M,

Tuoteselosteet:

Kanakeitto: Vesi,riisi, Porkkana, lanttu, purjo, SELLERI, palsternakka, broilerin liha (96%), vesi, glukoosisiirappi, dekstroosi, suola, d-ksyloosi, stabilointiaineet (E331, E500), muunnettu tärkkelys, KERMA (laktoositon), MAITOvalmiste, muunnettu maissitärkkelys, stabilointiaineet (E471, E466), kanaliemijauhe (Maltodekstriini, aromit, suola, luontainen aromi, kananrasva 5% (kananrasva, hapettumisenestoaine (rosmariiniuutteet)), kanajauhe 2% (kana, suola, hapettumisenestoaine (rosmariiniuutteet)), kasvisjauhe (valkosipuli, sipuli, juuripersilja), sitruunamehujauhe (maltodekstriini, sitruunamehu). Valmiin liemen suolapitoisuus on 0,3 %.), suola.

Soijakookoskeitto:
Vesi,riisi, Porkkana, lanttu, purjo, SELLERI, palsternakka, Teksturoitu soijaproteiini. Ainekset: soijapapu, kookoskerma (kookoslihauute 78%, vesi, emulgointiaine (E471), stabilointiaine (E466)), kasvisliemi (suola, maltodekstriini, tärkkelys, sokeri, hiivauute, kasvikset 8,6 % (sipuli, porkkana, purjosipuli), aromi, porkkanamehujauhe, mausteet. Valmiin liemen suolapitoisuus on 0,7 %), suola.

ILTAPALA:
Sämpylä, metvursti, tomaatti, banaani

Torstai 21.7.

AAMUPALA:
Turkkilainen jugurtti, pakastemustikka, sokeri, ruisleipä, juusto, tomaatti, levite, mehu, kahvi, tee

LOUNAS:
Kasviskroketit L,M,G LEIPÄ
Perunasose L,G
Tomaattilohko  

PÄIVÄLLINEN:
Makkarakastike L,M,* 
Makkarakastike L,M,G (gluteeniton)
Peruna, keitetty L,M,G,*
Kasviskiusaus, kikherne L,G * 
Kasviskiusaus, papu L,M,G (vegaaninen)
Kaali, valkokaali, raaste

 ILTAPALA:
karjalanpiirakka, levite, juusto, kurkku, mehu

Perjantai 22.7.

AAMUPALA:
Kaurapuuro, mansikkakiisseli, leipä, juusto, tomaatti, levite, mehu, kahvi, tee

LOUNAS:
Broileripyörykkä
Broilerpyörykkä (gluteeniton)
Perunasose L,G 
Perunasose L,M,G (vegaaninen)
Kasvispasta, papu-vihannes L,M 
Kasvis-pastavuoka L,M (vegaaninen)
Kurkkuviipale

PÄIVÄLLINEN:
Kebabkiusaus L,G LEIPÄ
Quorn, tomaatti-kasviskastike L,M,G,*
Riisi, naturel, L,M,G
Kaali, punakaali, raaste

ILTAPALA:
banaani, munkki, Elovena kaurapuolukkakeksi

Lauantai 23.7.

AAMUPALA:
Suklaamurot, maito, ruisleipä, levite, broilerleikkele, mehu, kahvi, tee

LOUNAS:
Kasvispihvit, porkkana L,G 
Kasvispihvi, bataatti L,M,G (vegaaninen)
Perunasose L,G 
Perunasose L,M,G
Kurkku 

L=Laktoositon M= Maidoton G= Gluteeniton  *Ruokalista on alustava, oikeudet muutoksiin pidätetään. 

tiskaamassa  

Skip to content