Resursseja ja päällikköpestejä

Haku Kajon laajennetun leiritoimikunnan päällikköpesteihin aukeaa 1.8.2020 ja voit tutustua pesteihin jo heinäkuun aikana Avoimet pestit -sivulla. Kajon suunniteltuun vapaaehtoisorganisaatioon ja pestilogiikkaan voit tutustua sivuston Tule mukaan -osiossa.
Heinäkuun aikana julkaisemme leiritoimikunnan blogikirjoituksia siitä, miksi kyseiseen pestijakoon ja -rakenteeseen päädyttiin. Näistä viimeisessä Joonas kirjoittaa resurssien osa-alueen päällikköpesteistä, ehkä täältä löytyy sinullekin oma!

Kuva: Juha Nurmi

Alussa oli suo, kuokka ja… eikun Evo, 2022 ja alustavaa ajatusta osa-alueiden välisestä työnjaosta. Resurssien osa-alueelle kuuluvat monet leirin tekemistä tukevat toiminnot. Ilman muita osa-alueita meidän toteuttamasta Kajosta tulisi, noh, hyvin harmaa ja tylsä. Toisaalta ilman Resursseja Kajo olisi pizzeria ilman uunia, joten hyvä että meillä on kasassa kaikki viisi osa-aluetta. Yhtä kaikki, meidän osa-alueelta löytyy monenlaisia toimintoja.

Suoraviivaisimmasta päästä Resurssin päällikköpestien muovausta oli talouspäällikön tontti. Se sisältää tiiviin yhteistyön SP:n toimiston palkatun henkilökunnan kanssa, Kajon tekijöiden ohjeistamisen budjetointiin, talouden ennustamisen ja raportoinnin sekä leirinaikaisen rahahuollon. Talouden toteutus tässä kokoluokassa suomalaisessa vapaaehtoistoiminnassa on uniikki mahdollisuus talousasioista kiinnostuneelle. Monissa pesteissä riittää sopiva palo ja kiinnostus aiheeseen, mutta talouspäällikön pesti vaatii näiden lisäksi valmiiksi kokemusta ja perustaitoja alasta.

Kajon vahvana tahtona on olla Suomen paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä. Tämä on jääkaappimagneettina HR-päälliköllä, joka johtaa Kajon vapaaehtoisten tukemista pesteissään. Alkuvaiheessa ryhmä mm. tarjoaa eväitä organisaation suunnitteluun, rekrytointiin, pestaukseen ja perehdytykseen. Se on mukana tukemassa, kun jollain päättyy Kajo-pesti aiemmin kuin on suunniteltu, ja loiventaa uusien partiolaisten kynnystä lähteä mukaan projektiin. Leirin lähestyessä ryhmä jelppii työvuorosuunnittelussa ja itse leirillä yhdistää työvoimaa tarvitsevat ja lyhyttä pestiä kaipaavat työvoimatoimistossa. Lyhykäisyydessään HR-ryhmä pitää huolta ja tarjoaa eväitä jaksamiseen ja kehittymiseen.

Suuri ilonaiheeni on hankinnan, varaston, tavaralogistiikan ja jälleenmyynnin yhdistäminen saman osa-alueen alle. Tämän ketjun hanskaaminen finnjamboreen kokoluokassa on erittäin mielenkiintoinen jumppa, ja nyt sen sujuvaan toteutukseen on kaikki mahdollisuudet. Tittelin hirveydestä huolimatta HaVaLoJämy-päällikkö on tuleva idolini. Hänen johtamastaan ryhmästä pääsevät päivänvaloon hankintojen valikoima ja käytännön toteutus, ohjeistus Kajon tekijöille, tavaralogistiikan ajojärjestelyt, varaston jämptit hyllyt ja käytön jälkeen hankitun tavaran jälleenmyynti. Ah, mikä putki!

Vastuullisuus näkyy Kajon tavoitteissa isoin kirjaimin. Ympäristönsuojelun lisäksi käsitämme Kajolla vastuullisuuteen kuuluvan monen muunkin pähkimisen arvoisen asian. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet toimivat osviittana, kun luomme uusia tapoja tehdä isoja yleisötapahtumia kestävästi sekä kasvatamme Kajon osallistujia ja tekijöitä tekemään vastuullisempia valintoja. Tavoitteena on, että läpi projektin tekisimme tietoisia valintoja, joissa on otettu huomioon eri vaihtoehtojen vastuullisuus. Vastuullisuus- ja kumppanuuspäällikkö johtaa ryhmää, joka pitää vastuullisuuden pinnalla ympäri Kajon ja tarjoaa keinoja vastuullisten päätösten tekemiseen. Se luotsaa projektin aikana tehtävää yhteistyötä lukuisten kumppaneiden kanssa ja toimii tiiviissä yhteistyössä SP:n kumppanuusryhmän kanssa.

Jotta Kajon metsäelämään pääsisivät tutustumaan muutkin kuin leirille osallistujat, toivotamme Evolle tervetulleiksi monet kyläilijät ja kutsuvieraat. Suunnitelmissa on tarjota vierailupäivä, jolloin kalsaritäydennykset kotoa onnistuvat, ja sen päheistä päheimmän porttirakennelman voi näyttää papalle. Voipa silloin myös partion ulkopuoliset tahot tulla oppimaan, miten suuria yleisötapahtumia voidaan tehdä kestävästi. Kutsuvieraille haluamme näyttää, miten ihan käytännössä olemme onnistuneet kasvattamaan nuorille taidot muuttaa maailmaa ja onnistua, miten aktiivisesti vaikutamme yhteisöihimme ja miten hillitsemme ilmastonmuutosta.

Analyysi- ja palautepäällikön johtama ryhmä on joukko agentteja ja tutkijoita. He tietävät, miten meillä menee ja mikä on suunta. Kun Kajon parissa yli puolen vuoden pituisissa pesteissä viettää vapaa-aikaansa yli tuhat ihmistä ympäri Suomen, ei ole sama, millä mielin tätä tehdään. On kullanarvoista tietää, jos kenkä on päässyt puristamaan jostain tai työkalut maan parhaaseen vapaaehtoistyöhön puuttuvat. Ryhmässä ei ole taikureita, mutta sen tarjoamalla tiedolla pystytään Kajon parissa tekemään tietoisia päätöksiä. Ja mitä olisi kehittyminen ilman palautetta? Ainakin hidasta. Tavoitteena on, että palaute on luonteva osa Kajon tekemistä, eikä jotain, joka mätkähtää eteen vasta kun leiri on purettu.

Tällaisia ryhmiä johtavista päälliköistä muodostuu Resurssin johtoryhmä. Tulossa on mukava klaani, jossa kullakin on silmillään vähän eri väriset linssit. Jos aiheet kiinnostavat, tule mukaan! Tai jos mielessä pyörii ajatus, miten näitä voisi toteuttaa paremmin kuin ennen, turisen erittäin mielelläni – ei tarvitse pelätä, että suunsa avaamalla joutuisi itse toteuttamaan ideat.

Kuumaa kesää!

T. Joonas
Kajon resurssijohtaja
joonas.hirn@partio.fi / 0407634142 

Skip to content