Voiko samoaja hakea päällikköpestiin?

Haku Kajon päällikköpesteihin on parhaillaan käynnissä! Moni tuntuukin tähyilevän kesään 2022 ja pohtivan omaan rooliaan Kajolla, mikä on mahtavaa! Kysymyksiä on tullut muun muassa samoajien rooliin liittyen. Voiko samoaja hakea päällikköpestiin? Kajon resurssijohtaja Joonas vastaa kysymykseen ja kertoo taustoja tässä blogikirjoituksessa.

Kuva: Noora Qvick

Kajon päällikköpestit ovat johtamista isolla jiillä. Kukin päällikkö vastaa määritellystä kokonaisuudesta, jotka ovat laajoja. Kaikkiin niihin liittyy iso vastuu niin taloudesta kuin henkilöstöstä. Näitä harva osaa ilman aiempaa kokemusta, mutta onneksi partio tarjoaa johtamiseen koulutusta.  

Kun päälliköillä on tärkeää olla aiempaa kokemusta erityisesti johtamisesta, voiko samoajaikäinen (15-17 -vuotias) sitten pärjätä Kajon päällikköpestissä? Kyllä tietyssä tilanteessa voi. Tyypillisempää kuitenkin on, että samoajalle luontevammin sopii pesti mestarina tai kymppinä. Samoajan johtamiskokemus on yleensä karttunut lippukunnasta tai piirin tapahtumista, jotka tarjoavat hienoa pohjaa johtajana kehittymiselle. Kajon mittakaava on kuitenkin huomattavasti isompi – Suomen mittakaavassa suurinta mitä löytyy. Lähes neljän miljoonan euron budjetti tarjoaa mahdollisuuksia, mutta vaatii myös osaamista, jotta osallistumismaksut, tuet ja myyntituotot käytetään parhaalla mahdollisella tavalla.  

Päällikön johtamien ihmisten määrä vaihtelee kymmenistä satoihin. Kullanarvoista on kyky ottaa tiimiin ympäri Suomen tulevat erilaiset ihmiset huomioon ja saada heidät toteuttamaan samaa visiota. Tällainen osaaminen kertyy kokemuksen kautta, mikä vie aikaa.  

Koska samoajat tekevät yleensä lippukuntatasolla paljon ja vaativia pestejä, eikä aikaa tai energiaa omaan ohjelmaan välttämättä ole, haluamme lippukunnan ulkopuolella tarjota heille mahdollisuuden osallistua täysipainoisesti omalle ikäkaudelle suunniteltuun ohjelmaan. Päällikköpestin yhdistäminen tähän ei ole mahdollista sen vaatiman ajankäytön takia. Haluamme myös omalta osaltamme olla huolehtimassa siitä, etteivät partion suuremmat projektit vie kaikkea energiaa lippukunnista. 

Suunnitelmia samoajien ajan jakautumisesta Kajolla pestin ja oman ikäkauden ohjelman välillä ei ole vielä olemassa. Kaikki ideat ja toiveet tähän liittyen ovat tervetulleita, kerro ihmeessä miten toivoisit sen järjestettävän. Varmaa on, että Kajo tarjoaa mahdollisuuden myös samoajille päästä kasvattamaan saappaiden kokoa ja ottamaan vastuuta aiempaa isommissa pesteissä.  

Jos tuntuu, että rahkeet päälliköksi voisivat riittää, suosittelen hakemaan. Jos hakeminen epäilyttää, voit soitella osa-alueen johtajalle ja jutella toiveistasi. Rekrytoinnin edetessä katsotaan, mitä toiveita ja osaamista hakijoilla on ja yritetään löytää sopivat osumat puolin ja toisin. Jos keskusteluiden jälkeen tullaan siihen tulokseen, että ihan päälliköksi ei vielä ole hyvä lähteä, päällikön vetämästä tiimistä löytyy samaa aihepiiriä johtava mestari, jonka tontti on rajatumpi. Nämä mestaripestit tulevat hakuun loppuvuodesta. Huomattavaa vastuuta saa Kajolla ihan varmasti myös muissa kuin päällikköpesteissä. 

Jokainen pesti on yksilöllinen ja jokainen hakija uniikki, joten kaikkiin tilanteisiin sopivia kiveen hakattuja sääntöjä on vaikea linjata. Ole rohkeasti meihin johtajiin yhteydessä, niin mietitään yhdessä millainen pesti sopisi! 

Jäikö jokin mietityttämään? Kommentoi alle tai laita viestiä resurssijohtaja Joonakselle (0407634142 / joonas.hirn@partio.fi) tai Kajon Insta-tilille kajo_2022. 

Skip to content