Lippukunnat osallistuvat Kajolle muodostaen leirilippukuntia, joko yksin tai useamman lippukunnan kesken. Leirilippukunnan toivotaan olevan kooltaan noin 100 henkeä, ennemmin enemmän kuin vähemmän. Leirilippukunnan muodostamisessa kannattaa kysellä oman alueen tai piirin muita lippukuntia, mutta mikään ei estä lähtemästä kauemmaksi tekemään uusia tuttavuuksia.
Leirilippukunta koostuu tarpojista, samoajista, vaeltajista, aikuisista sekä mahdollisesti alle kohderyhmäikäisistä, jotka tulevat perheen mukana majoittumaan leirilippukuntaan. Leirilippukunnassa majoittuu myös pääsääntöisesti kaikki leirilippukunnan ulkopuolella pesteissä olevat, erillistä tekijämajoitusta ei ole järjestetty. Leirilippukunnassa voi majoittua myös toiveiden mukaan kv-vieraita. Leirilippukunnan arjen pyöritystä varten leirilippukuntaan tulee nimetä leirilippukunnanjohtaja, leiriohjelmajohtaja ja leiripestijohtaja sekä tarpojaluotsit. Leirilippukunnan kokoonpanosta ja koosta riippuen, voi näissä pesteissä toimia myös parina. Näihin henkilöt pestataan leirilippukunnan toimesta.
Leirilippukunnanjohtaja huolehtii yleisesti arjen toiminnasta ja tietää esimerkiksi milloin on oma vuoro mennä ruokailemaan tai uimaan. Leiriohjelmajohtaja on kartalla tarpojien ja samoajien leiriohjelmasta ja pestaa leirilippukuntaan tarpojaluotsit. Leiripestijohtaja huolehtii vaeltajien ja aikuisten hyvinvoinnista, tukee heitä pesteissään sekä kannustaa osallistumaan heille järjestettyyn ohjelmaan. Leirilippukuntaan tulee myös nimetä turva-aikuinen ja ensiapuvastaava, mutta näitä tehtäviä tehdään oman pestin ohella. Leirilippukunnan johtokolmikon pestejä tukee kylätasoinen leirivalmentaja. Tarkemmat leirilippukunnan pestien kuvaukset sekä malliesimerkit leirilippukunnan johtajien määristä julkaistaan syksyllä. Leirilippukunnan pestit tulee merkitä Kuksaan vuoden 2021 loppuun mennessä.
Kajolla halutaan vahvistaa luotsien roolia kohderyhmän tukijoina ja nostaa luotsit uuteen valoon. Siksi kokeilemme leiriluotsauksen organisointia hieman eri tavalla, jossa luotsin pesteissä olevat saavat laadukkaan koulutuksen sekä vahvan tuen koko pestin ajaksi. Tarpojaluotsit nimeää ja pestaa leirilippukunta ja jokaisella luotsilla voi olla 2-3 tarpojavartiota (vartion koko 4-6 tarpojaa). Samoajaluotsit tulevat leiriorganisaation pestaamina ja samoajavartiot (6-8 samoajaa) kootaan leirilippukunnan ulkopuolelta samasta alaleiristä, johon samoaja saa esittää esimerkiksi kaveri- tai pestitoiveen. Vaeltajien luotsaus tapahtuu vaeltajan pestien mukaan kootuissa vaeltajavartioissa, joissa on myös leiriorganisaation pestaamat vaeltajaluotsit. Samoaja- ja vaeltajaluotsien pestit tulevat hakuun ilmoittautumisen yhteydessä.
Luotsin pestiin kuuluu oman vartion jäsenten tukeminen pestissä, leirin arjessa ja partiolaisena kasvamisessa. Lisäksi luotseille on tarjolla omaa ohjelmaa, koulutusta ja tukea omassa pestissä toimimiseen muilta luotseilta ja luotsikympiltä. Samoaja- ja vaeltajaluotsit pääsevät aloittamaan pestissään jo ennen leiriä kokoamalla oman vartionsa koolle luotsitapaamiseen. Osa vaeltajaluotseista ehtii tapaamaan oman vartionsa luotsauksen merkeissä useamman kerran ennen leiriä. Suosittelemme myös, että tarpojaluotsit kokoontuvat omien tarpojavartioiden kanssa ennen leiriä ja tutustuvat toisiinsa ja leirin ohjelmaan.
Samoajien ja vaeltajien leiriarjen tukea ei ole unohdettu leirilippukunnassa vaan leiriohjelmajohtajan pestiin kuuluu samoajien tuki ja kannustus leirilippukunnan näkövinkkelistä. Leiripestijohtajan pestiin taas vaeltajien tukeminen. Vastuuta voidaan myös jakaa leirilippukunnan muille aikuisille, riippuen leirilippukunnan kokoonpanosta ja koosta.
Kesäleirit ja vihdoinkin mahdolliseksi tulevat livepartiotapaamiset on hyvä paikka alkaa pohtimaan jo ensi vuoden kesää ja Kajoa. Miten lippukuntamme osallistuu leirille ja kenen kanssa? Ketkä haluaisivat hypätä leirijohtokolmikon saappaisiin vai olisiko luotsin pesti oma juttu?
Ps. Elokuussa aukeavat leirivalmentajien ja luotsikymppien pestit. Jos koet suurta paloa leirilippukuntien tukemiseen tai luotsauksen vahvistamiseen, kannattaa olla silmät auki, kun seuraava pestikierros alkaa.
Kuva: Ville Nummela