Kajon koronatiedote 30.11.2021: Haluamme terveysturvallisen Kajon

Koronan uusin variantti jyllää maailmalla, ja se on jo ehtinyt rantautua Suomeenkin. Samaan aikaan pitäisi osata aavistaa, missä kohtaa koronapandemiaa ollaan kesällä 2022. Asiantuntijat ovat ennustaneet, että kun rokotuskattavuus kasvaa, korona hiljalleen hiipuu influenssan kaltaiseksi kausitaudiksi. Korona on kuitenkin edelleen uusi asia myös tutkijoille, ja sen seuraavat liikkeet ovat vaikeita ennustaa. 

Kajon ilmoittautuminen on avoinna 1.12.2021–2.2.2022. Leirille ei ole jälki-ilmoittautumista. Vielä helmikuussakaan emme pysty ennustamaan, mikä on Suomen terveystilanne heinäkuussa. On selvää, että monen mieltä vaivaa koronan aiheuttama epävarmuus. Mitä tapahtuu omalle osallistumismaksulle, jos tapahtuma joudutaan perumaan? Miten Kajolla on valmistauduttu terveysturvalliseen leiriin? 

Upeaa Kajo-elämystä on rakennettu jo kahden vuoden ajan, joten valmistelusta on syntynyt myös kustannuksia, vaikka lähes kaikki työ on tehty vapaaehtoisvoimin. Tapahtuman peruminen olisi meille äärimmäinen ja viimeinen vaihtoehto. Silti jos tähän jouduttaisiin menemään esimerkiksi viranomaisen ohjeistuksesta, on toistaiseksi mahdotonta antaa tarkkaa euromäärää siitä, kuinka paljon osallistumismaksusta pidätettäisiin jo toteutuneita kuluja. Peruutusehdoissa on tarkemmin avattu niitä syitä, mitkä vaikuttaisivat palautettavan summan suuruuteen. 

Suurleiri vaatii ennakointia

Kajo on osallistujamäärältään niin suuri, että kilpailutamme monia tärkeitä hankintoja jo nyt. Ison leirin menestyksekäs toteuttaminen edellyttää, että ruoka, rakennusmateriaalit, tekniikka ja kaikki muu tarvittava on varmistettu monta kuukautta ennen Kajoa. Muutoin niitä ei saada leirille riittävästi ja laadukkaasti. Monien toimittajien kanssa on kuitenkin sovittu, että kulut sitoutuvat ja toteutuvat vasta hyvin lähellä itse leiriä. Näin pyrimme varmistamaan, että jos Kajo jouduttaisiin perumaan, suuri osa osallistumismaksusta pystyttäisiin vielä palauttamaan osallistujille. Käytännössä Kajon valmistelujen jatkamista tarkastellaan kriittisesti juuri niissä kohdin, kun leirin isompiin kustannuksiin pitää lopullisesti sitoutua. 

Jotta osaamme varautua oikeaan ihmismäärään leirillä – eli jotta kaikille riittää ruokaa ja jotta leirin palveluita on osallistujamäärään nähden riittävästi – on ilmoittautumiset kerättävä jo monta kuukautta ennen leirin alkamisajankohtaa. Tuhansien osallistujien leirin valmistelu vaatii enemmän aikaa kuin sadan ihmisen lippukuntaleiri. 

Olemme ajoittaneet ilmoittautumisen niin, että juuri joulu-tammikuussa ei ole syntymässä mitään merkittäviä menoeriä. Niinpä jos leiri joudutaan ääritapauksessa perumaan esimerkiksi viranomaisen ohjeistuksesta, se päätös tapahtuu vasta keväällä. Tässä tilanteessa aiemmin ilmoittautunut saa täysin saman verran palautuksia kuin loppumetreillä mukaan lähtevä. Ilmoittautumisajankohta ei siis vaikuta leirimaksun palautuksiin mitenkään; perumiseen liittyviä päätöksiä ei tehdä ilmoittautumisen aikana. Mahdolliset viranomaisohjeet ovat odotettavissa vasta myöhemmin keväällä. 

Kohti terveysturvallista Kajoa

Viime kesänä me partiolaiset järjestimme pienempiä partiotapahtumia ilman yhtään uutta koronatartuntaa, vaikka silloinen koronatilanne oli juuri heikkenemässä. Näistä ja monista muista yleisötapahtumista on kertynyt paljon oppia ensi kesään. Lisäksi ensi kesänä rokotekattavuus on huomattavasti nykytilannetta parempi varsinkin nuorten parissa. Me kaikki voimme edesauttaa ensi kesän upeimman partiotapahtuman varmistamista ottamalla rokotteen ja huolehtimalla hygieniasta. Se mikä torjuu koronaa leirillä, torjuu sitä muuallakin yhteiskunnassa. 

Kajolla on kaksi koronaan keskittyvää ryhmää, joissa tilannetta seurataan aktiivisesti yhdessä Suomen Partiolaisten hallituksen ja viranomaisten kanssa. Toinen ryhmistä keskittyy taloudellisten riskien minimoimiseen ja viranomaisyhteistyöhön, ja toinen keskittyy Kajon terveysturvallisen toteutuksen käytännön toimenpiteisiin. 

Kaikki käytettävissä olevat vaihtoehdot ovat pöydällä unohtumattoman Kajon toteuttamiseksi. Vielä tässä vaiheessa ei ole mahdollista määritellä, mitkä toimenpiteet Kajolla ovat voimassa terveysturvallisen leirin takaamiseksi. Ohjeistuksiin vaikuttavat sekä sen hetkinen koronatilanne että viranomaisten ja Suomen Partiolaisten hallituksen linjaukset. 

Me teemme hartiavoimin töitä Kajon rakentamiseksi ja uskomme sen toteutumiseen. Olemme pääosin tehneet Kajoa etänä ja ymmärrämme siksi hyvin, mikä suuri merkitys yhteisellä kesäisellä tapahtumalla ja partioystävien kohtaamisella on monen suomalaisen partiolaisen henkiselle hyvinvoinnille. Samalla haluamme kuitenkin vakuuttaa, ettei päätöstä Kajon perumisessa viivytetä liian pitkälle: poikkeustilanteessa pystymme palauttamaan osallistujien rahat suurelta osin.   

Kajo-terveisin leirinjohtajat Kerttu ja Janne 

Mikäli haluat kysyä lisää, olethan yhteydessä  kajo2022@partio.fi. Osoitteeseen lähetettyihin sähköposteihin vastataan arkipäivisin.

Skip to content