Nästa sommars storläger Kajo är för många spejar- och explorerscouter det första storlägret de deltar i. På grund av coronapandemin har flera större och mindre scoutläger inhiberats under de senaste åren, och många kan sakna scoutlägerrutinen. Kajos lägerorganisation har identifierat detta och funderat på vad någon som deltar på sitt första storläger borde veta på förhand. I detta dokument har vi samlat information om storläger för nybörjare och repeterat grundläggande information inför scoutläger.
Folkmängd. På ett storläger finns det många människor. Finnjamboreen är Finlands största scoutläger och deltagarantalet förväntas vara ca. 15 000. I folkmängd motsvarar det mängden invånare i en medelstor finsk stad. Eftersom lägret har så många deltagare, innebär det också en helt annan sorts infrastruktur och andra avstånd än på t.ex. kårläger. Att köa till maten, toaletten och duschen är en del av storlägerlivet. Som tur går kötiden snabbt tillsammans med scoutvänner. Eftersom Kajo har deltagare från hela Finland och också från utlandet, kan man under lägret få tiotals nya scoutvänner. Man träffar på nya människor hela tiden!
Anmälan. För att planeringen av ett läger för en så här stor deltagarmängd ska lyckas, sker anmälan till Kajo långt, nästan ett halvt år, före lägret. Många stora anskaffningar, t.ex. lägermaten, måste beställas långt före lägret.
Lägeravgiften. För att lägrets infrastruktur och tjänster ska räcka till för alla deltagare är lägeravgiften högre än på många andra scoutevenemang. Närmare uppgifter om vad man får för sin lägeravgift hittas på Kajos hemsida. Som på många andra evenemang betalas lägeravgiften i samband med anmälan genom nätbetalning. Ifall du inte har råd med lägeravgiften, kan du ansöka om ett Kajo-stipendium på ekonomiska och sociala grunder.
Explorerscoutpatrullen. Explorerscouter kan i samband med anmälan ställa önskemål om den egna patrullen. Vill du lära känna nya vänner i patrullen, eller uppleva Kajo tillsammans med bekanta ansikten? Kanske vill du dela patrull med utländska gäster? Vill du äntligen vara i samma patrull med kusinen som bor på en annan ort? På Kajo är alla dessa alternativ möjliga. Patrullen bor inte tillsammans, men deltar i programmet och uppdraget tillsammans.
Lägerkåren. På Kajo bildar flera kårers deltagare en lägerkår. Lägerkåren kommer man överens om redan långt före lägret. En lägerkår består av ungefär hundra deltagare. Alla egna scoutkompisar och bekanta ledare kanske inte kan komma på Kajo, så det lönar sig att lära känna lägerkårkompisarna lite på förhand. I lägerkåren ser alla tillsammans till att lägervardagen fungerar. Vuxna ledare som ser till att lägervardagen fungerar och alla i lägerkåren är genom sitt eget uppförande ansvariga för att alla trivs och har det tryggt och trevligt på Kajo. Mer om lägerkåren på Kajos hemsida.
Övernattning. På lägret sover man i tält och på lägret är man utomhus dygnet runt, oberoende av väder. Kvällar och nätter kan vara kyliga också på sommaren, vilket lönar sig att ta i beaktande då du packar inför lägret. I tältet, som du delar med andra deltagare, händer det lätt att man blandar ihop sina saker, så kom ihåg att märka precis allt du tar med dig med ditt eget namn. Du ska inte ta med dig något som är oersättligt ifall det blir smutsigt, går sönder eller försvinner. Packa enligt utrustningslistan, storlägerproffs har skrivit den.
På lägret är man flera nätter borta hemifrån. Ifall du inte tidigare har varit flera nätter ifrån din familj, lönar det sig att öva detta t.ex. på en veckoslutsutfärd innan lägret.
Lägermaten. På lägret äter man mat som tillverkas utanför lägret. Kom ihåg att meddela eventuell specialdiet i samband med anmälan, och följ den meddelade dieten under lägret så räcker maten till åt alla. Specialkosten serveras i skilda kök där alla får lämplig mat oberoende av diet. Ät alltid då det serveras mat, även om det inte är din favoriträtt. Hungrig orkar man inte länge på läger.
Köer och gående. Det lönar sig att ta med sig bra skor på lägret, eftersom det blir en hel del gående på lägerområdet! Lägerområdet är stort, och avstånden kan vara långa. Det blir många steg då man förflyttar sig till duschen, maten, programmet och tillbaka till lägerkåren. Planera din dag och packa med dig allt du kommer att behöva under dagen i en ryggsäck, så undviker du onödiga besök till ditt tält. Då hela underlägret samlas för att äta, eller då hela lägret samlas för gemensamma kvällsprogram, lönar det sig att vara beredd på köer. I programdalarna hinner alla inte alltid delta i de program de vill delta i, så bestäm på förhand vad du absolut inte vill missa och köa till det programmet. Tänk också ut en plan B på förhand.
Lägerhygien. Lägerområdet har väldigt begränsat med sjöstrand, så man får inte alltid simma då man vill göra det. Simma under din egna simtur och tvätta dig regelbundet i duscharna. Duscharna är till största delen könvis indelade gemensamma duschutrymmen. Under somriga väderförhållanden rör tusentals fötter upp damm i lägerterrängen och dammet svävar överallt i luften. Det lönar sig alltså att vara förberedd på att hitta brunt, finfint damm precis var som helst. Toaletterna på Kajo är bajamajor.
Vila. Kom ihåg att vila tillräckligt, så att du orkar njuta av programmet också mot slutet av lägret. Man behöver inte hinna med alla upplevelser under den första lägerdagen. Om man vakar mycket i början av lägret, orkar man inte göra någonting alls i slutet av lägret. Ifall du inte vill gå och lägga dig tidigt, kom ihåg att respektera dem som vill göra det och låt dem sova i fred. Tystnaden på lägerområdet börjar kl. 23 (utom under några enstaka kvällar då programmet pågår till kl. 24).
Tidtabeller och regler. Lägrets tidtabell är planerad så att det finns tillräckligt med tid för att alla ska hinna äta, delta i programmet och sova tillräckligt. I tidtabellen kan man inte göra ändringar i sista minuten. Ta alltså reda på ditt eget dagsprogram och var på rätt ställe vid rätt tidpunkt så får du njuta av allt Kajo har att erbjuda! Det lönar sig ändå att vara flexibel, eftersom allt inte alltid går enligt planerna då så här många människor samlas. För att Kajo ska fungera och alla ska trivas, har lägret gemensamma regler. Bekanta dig med dem på förhand och följ dem.
Tips för kåren för att coacha deltagare som deltar på storläger för första gången
Uppmuntra era medlemmar att anmäla sig till Kajo, nästa möjlighet kommer först om sex år! Nedan aktivitetstips för att uppmuntra och coacha storlägernybörjare:
- Gemensam anmälningskväll: Anmäl er till Kajo tillsammans, så vet alla säkert vem som är påväg från den egna patrullen och så känns det långa anmälningsformuläret lite kortare.
- Hajk eller förläggning: Ifall ni har flera scouter i er kår som inte har deltagit i ett scoutläger eller en utfärd med övernattning tidigare, lönar det sig att ordna ett sådant övningsevenemang inför Kajo under våren.
- Storlägerexperten berättar: Bjud in någon ledare från den egna eller grannkåren till patrull- eller gruppmötet och be hen berätta om sina finaste storlägerminnen, visa fotografier och dela sina bästa lägertips.