Måltider

"Måltider" doesn't have any sub pages.
Facebook
LinkedIn
Print
[readspeaker_listen_button readid=read_this]

På Kajo äter vi fyra gånger per dag: vi erbjuds frukost lunch, middag och kvällsmål. Deltagarna äter måltiderna i sina egna underläger. Varje underläger har alltså sitt eget kök. Från underlägrets kök får man normal, vegetarisk, vegan- och glutenfri mat. All mat är laktosfri och innehåller inte fisk eller nötter. Maten är redan färdig då den kommer till lägret. Maten delas ut till dina egna kärl. Det kommer att finnas saft och vatten att dricka.

Specialkost

Personer med mer krävande kost för sin mat från ett av lägrets egna specialkostkök. Det finns två sådana kök och de kallas för ervikök. Du kan hitta erviköken på lägerkartan.

På denna sida kan du hitta innehållet av lägrets olika måltider redan före lägret börjar. På så sätt kan du redan på hemsoffan bekanta dig med ingredienser som är relevanta för din kost eller allergi. Innehållet till måltider hittar du i detta dokument. På lägret kommer måltidernas innehåll också att utges dagligen på kökens anslagstavlor. Där kan man kolla om maten passar just din kost. Både erviköken har även en infopunkt där man kan få noggrannare information om matens innehåll och bli säker i vilket kök du ska äta.

Både erviköken serverar även dagligen normal mat för medföljare. En medföljare med icke-specialkost behöver alltså inte flytta sig till ett annat kök för att få mat.

Varje deltagare med specialkost får information om sin ervirättighet på sitt armband. Armbanden används i erviköken dagligen. Varje deltagare med en lite mer krävande kost har sin ervirättighet sparad på sitt armband. I praktiken har alla som inte kan äta i vanliga kök denna rättighet. Om du inte kan äta maten i ett av de vanliga köken (där det serveras laktosfri, vegetarisk, vegansk och glutenfri mat), kan du gå till ett av erviköken och visa ditt armband.

Specialkost har redan frågats om på anmälningsblanketten. Uppgifter gällande specialkoster och allergier kan man självständigt redigera tills 31.3.2022 i Kuksa, varefter eventuella förändringar ska meddelas via epost till kajo2022@partio,fi. Observera att vi inte kan garantera att vi kan ordna alla förändringar i specialkoster efter vi beställt maten.

Matservering

Under Kajo serveras maten i sex underlägerkök, som alla behöver 40 personer för att hjälpa till med matserveringen vid varje måltid. Under lägret ska alla explorer- och roverscouter samt äldre ledare hjälpa till med matutdelningen för att uppfylla detta. Under Kajo kommer alla att servera mat oberoende av uppdrag. Var och en av oss får alltså fungera som matutdelare!

Matutdelningen är en så pass stor del av lägret, att den prioriteras över det andra uppdrag under måltiderna. Alla kan alltså be om en ledig stund från uppdraget för att servera mat i sitt eget underlägers kök.

Turen börjar alltid 30 minuter innan måltiden börjar. Då får du noggrannare instruktioner för din uppgift. Beroende på situationen hinner du själv äta antingen före eller efter måltiden. Morgon- och kvällsmålsturer tar ca 1,5 timmar och lunch- och middagsturer 2–2,5 timmar.

Instruktioner till matserveringen
  1. Servera mat endast om du känner dig frisk. Om du blir sjuk innan matserveringsuppgiften, informera din lägerkår om det. Om du känner dig sjuk eller mår illa under matserveringen, informera köksbasen eller kökmästaren om det.
  2. Kom till matserveringen med rena kläder. Man delar ut mat i långa byxor, t-skjorta, ordentliga skor (inte sandaler eller dylikt) och en huvudbonad. Kom ihåg att binda upp långt hår.
  3. Tvätta händerna ordenligt innan du börjar servera mat (kom även ihåg att tvätta under naglarna), använd därefter handdesinfektion och ta på dig handskarna som du får.
  4. Om du har sår på händerna, byt vid behov plåstern eller dylikt innan du börjar dela ut mat.
  5. Lyssna på instruktioner från köket gällande hur stora portioner ni får ge ut. Lyssna även på kundens önskemål och ge dem mindre mat om de så vill.
  6. Om du behöver hosta eller nysa medan du delar ut mat, gör det bort från matutdelningspunkten om du bara kan. Nys alltid i armhålan eller en näsduk. Kasta genast bort handskarna du använt, tvätta händerna och hämta nya handskar innan du fortsätter att dela ut mat.
  7. Medan du delar ut mat får du inte använda din telefon. På telefonen finns många mikrober som kan sprida sig från händerna till maten. Rör inte heller vid ditt ansikte medan du delar ut mat. Om du absolut måste använda din telefon eller t.ex. röra vid dina ögon, kom ihåg att därefter tvätta händerna och ta nya handskar.
  8. Kom alltid till matutdelningsplatsen åtminstone 15 minuter innan måltiden börjar. Då får du noggrannare instruktioner för din uppgift. Om du kommer till uppgiften 30 minuter i förhand, hinner du äta innan din tur börjar.
  9. I köket beter man sig ordentligt och artigt. Man betjänar alla med glädje. Så försäkrar vi att man kan få god mat och gott humör från köket under hela lägret!
  10. Ifall någon frågar dig om matens allergener, och du är osäker om dem, fråga gärna kökets stampersonal.
  11. Från varje kök får man även glutenfri, vegetarisk och vegansk mat i tillägg till huvudrätten. Det här lönar det sig att veta.
  12. När din tur tar slut, rensar du din utdelningspunkt och tar besticken till tvättningspunkten.
  13. Under hela turen kan du fråga kökets personal och be dem om hjälp.
  14. Tack så mycket för ditt hjälp och ha en trevlig resten av lägret!

Matlistor

Observera, att menyn kan ändras innan Kajo. Du hittar en mer detaljerad lista över ingredienser i detta dokument.

Fredag 15.7

LUNCH: Grönsakspyttipanna L,M,G,*
BRÖD
Råriven morot

MIDDAG:
Kyckling- och pastagryta L
Kyckling- och pastagryta L (glutenfri)
Bön- och grönsakssås G, L, A, * 
Bön- och grönsakssås , havre M (vegan)
Ris, naturel, mörkt L,M,G,*
Gurka bitar

KVÄLLSMÅL:
Karelska piroger, margarin, ost, yoghurt, saft

Lördag 16.7

MORGONMÅL:
Riskrisp, blåbärssaft, socker, bröd, ost, margarin, gurka, saft, kaffe, te

LUNCH:
Grönsakspinne L,M,G
Potatismos L,G
Köttmakaronilåda L,* 
Köttmakaronilåda L (glutenfri)
Gul råriven kål

MIDDAG:
Quorn i currysås L,G,* 
Sås med tofu och grönsaker L,M,G (vegan)
Grisstroganoff M, L, A, * 
Grisstronanoff L,M,G (glutenfri)
Ris, naturel, mörkt L,M,G,*
Tomat

KVÄLLSMÅL:
Baguette, gurka, paprika, tomat, majonnäs, kyckling/vöner skiva

Söndag 17.7

MORGONMÅL:
Havregrynsgröt, jordgubbssylt, medwurst, bröd, margarin, tomat, saft, kaffe, te

LUNCH:
Lins- och grönsaksgryta L,M,G,*
Köttbullar L,M,G
Brunsås L 
Brunsås L,M,G
Potatis
Citronmarinerad råriven rödkål

MIDDAG:
Svamp- och grönsaksfrestelse L,G * 
Lins-grönsaksfrestelse L,M,G (vegan)
Kycklingfrestelse
BRÖD
Råriven morot  

KVÄLLSMÅL:
Yoghurt, mandarin, ägg-och rispastej

Måndag 18.7

MORGONMÅL:
Kvarg, jordgubbskräm, bröd, ost, sallad, saft, kaffe, te

LUNCH:
Soja- och grönsaksbolognese L,M,G,
Spiralpasta L,M 
Pasta, glutenfri
Zucchini   

MIDDAG:
Grönsaks- och ostfrestelse
Grönsaksfrestelse (vegan)
Skinkfrestelse, L,G
Bröd
Gurka

KVÄLLSMÅL:
Små plättor, sylt, fullkornsrågbröd, margarin, gurka, saft

Tisdag 19.7 (besöksdagen)

MORGONMÅL:
Majsflingor, yoghurt, sämla, skinka, ost, gurka, margarin, saft, kaffe, te

LUNCH:
Bondbönalasagne A,VS,L,*
Grönsakslasagne M,G (vegan)
BRÖD
Råriven morot

MIDDAG:
Grönsaksgratäng L,G,*
Kyckling i currysås L,G  
Grönsaksgratäng L,M,G (vegan)

Ris, naturel, L,M,G
Råriven blomkål

KVÄLLSMÅL:
Hot dog, korvar, ketchup, senap, mayonnaise, gurksallad

Onsdag 20.7

MORGONMÅL:
Havregrynsgröt, jordgubbssylt, bröd, kycklingspålägg, saft, kaffe, te

LUNCH:
Tofu-grönsakscurry, kokos L,M,G,*
Ris, naturel, L,M,G
Köttfärsfrestelse. L, G, A, *
Rödkål

MIDDAG:
Kajos egen kycklingsoppa L, G

Vatten, ris, morot, kålrot, purjolök, SELLERI, palsternacka, kycklingskött (96 %), vatten, stärkelsesirap, dextros, salt, d-xylos, stabiliseringsmedel (E331, E500), modifierad stärkelse, GRÄDDE (laktosfri), MJÖLKprodukt, modifierad majsstärkelse, stabiliseringsmedel (E417, E466), hönsbuljongpulver (maltodextrin, aromer, salt, naturlig arom, hönsfett 5 % (hönsfett, antioxidationsmedel (rosmarinextrakt)), hönspulver 2 % (höns, salt, antioxidationsmedel (rosmarinextrakt)), grönsakspulver (vitlök, lök, rotpersilja), citronjuicepulver (maltodextrin, citronjuice). Salthalt i färdig buljong är 0,3 %.), salt.

Kajos egen sojakokossoppa L, M, G

Vatten, ris, morot, kålrot, purjolök, SELLERI, palsternacka, texturerat sojaprotein. Ingredienser: sojaböna, kokosgrädde (kokosköttextrakt 78 %, emulgeringsmedel (E471), stabiliseringsmedel (E466)), grönsaksbuljong (salt, maltodextrin, stärkelse, socker, jästextrakt, grönsaker 8,6 % (lök, morot, purjolök), arom, morotjuicepulver, kryddor. Salthalt i färdig buljong är 0,7 %), salt.

Smulad mögelost L,G
smulad vuusto L,M,G 
Sämla L,M
Sämla, glutenfri 
Ostskiva L,G V
uusto L,M,

KVÄLLSMÅL:
Sämla, medwurst, tomat, banan

Torsdag 21.7

MORGONMÅL:
Turkisk yoghurt, blåbär djupfryst, socker, rågbröd, ost, tomat, margarin, saft, kaffe, te

LUNCH:
Grönsakskroketter L,M,G
BRÖD
Potatismos
Tomat

MIDDAG:
Korvsås L,M,* 
Korvsås L,M,G (glutenfri)
Potatis, kokt  L,M,G,*
Grönsaksfrestelse med kikärter L,G * 
Grönsaks- och bönfrestelse L,M,G (vegan)
Vitkål

KVÄLLSMÅL:
Karelska piroger, margarin, ost, gurka, saft

Fredag 22.7

MORGONMÅL:
Havregrynsgröt, jordgubbkräm, bröd, ost, tomat, margarin, saft, kaffe, te

LUNCH:
Kycklingbullar
Kycklingbullar (glutenfri)
Potatismos L,G 
Potatismos L,M,G (vegan)
Grönsakspasta med bönor L,M 
Grönsaks- och pastalåda L,M (vegan)
Gurka

MIDDAG:
Kebabfrestelse L,G
BRÖD
Quorn i tomat- och grönsakssås L,M,G,*
Ris, naturel, L,M,G
Rödkål

KVÄLLSMÅL:
Banan, munk, Elovena Lingon mellanmålshavrekex

Lördag 23.7

MORGONMÅL:
Chokladsflingor, mjölk, rågbröd, margarin, kycklingspålägg, saft, kaffe, te

LUNCH: Morotsbiffar  L,G 
Batat- och grönsaksbiffar L,M,G (vegan)
Potatismos L,G 
PotatismosL,M,G
Gurka

L=Laktosfri M= Mjölkfri G= GLutenfri  *Menyn är preliminär och kan förändras.

tiskaamassa  

Skip to content