Telefonerna på lägret

"Telefonerna på lägret" doesn't have any sub pages.
Facebook
LinkedIn
Print
[readspeaker_listen_button readid=read_this]

På Kajo räknar vi med att nästan alla har sin telefon med sig på lägret. Mobilnäten har förstärkts och mobilförbindelserna borde fungera bra på lägret. Det finns dock inget allmänt wifi-nät som alla får använda.

Ifall du tänker ta med din telefon till lägret, observera att scoutförsäkringen inte täcker en mobiltelefon som går sönder på lägret. Läs mer om scoutförsäkringen på Finlands Scouters hemsida.

Telefonladdning på lägret

Telefonen är ett viktigt redskap på Kajo: i lägerappen hittar du information om bl.a. tidtabellerna, och telefonen behövs även i många program. Därmed är telefonladdningen något som alla säkert funderar på. På Kajo laddas endast powerbanks. På så sätt försäkrar vi att möjligast många har ström för sina elektroniska apparater. Packa med din egen powerbank eftersom det säljs inga på Kajo.

Det blir ovakade laddningspunkter runt omkring lägerområdet där var och en tar själv ansvar för sin powerbank under laddningen. En del av laddningspunkterna kan låsas med ett eget hänglås. Hänglås kan vara i vilken storlek som helst, men du måste ha med dit eget. Observera dock att fastän det finns tusentals laddningspunkter, räcker det inte en för alla. Ibland kan det alltså vara att man måste vänta för sin laddningstur.

Vissa uppdrag erbjuder även laddningsmöjlighet på uppdragsstället eller i servicecentret, men en sådan eventuell möjlighet kommer man överens om med uppdragsgivaren. Lägerkårernas cheftrio får laddningsmöjlighet i underlägren och vid deltagarservicepunkterna.

Hur stor powerbank ska man ha? Det beror förstås på hurdant batteri man har i sin telefon. Här följer några tips: De minsta powerbanks på 2 000 – 3 000 mAh räcker för en dagsresa, och de största powerbanks på 10 000 – 20 000 mAh räcker för resor på flera dagar.

Laddningsstation Laddningsstation Laddningsstation

Användning av telefon på lägret

Då du deltar i program, njut av det och koncentrera på vad du gör. I program kan hastigheten vara hög och därmed också risken till att tappa eller skada telefonen. Skydda alltså den väl eller lämna den i ryggsäcken medan du deltar i programmet.

I nödfall sköter lägerorganisationen rapporteringen till världen utanför lägret. Var alltså ingen medborgarreporter utan kalla hellre på hjälpare och hjälpa till själv enligt dina kunskaper.

Kom även ihåg dessa:

  • När du postar en bild av din kompis, tänk om du skulle posta en likadan bild av dig själv.
  • Fota inte utan lov!
  • Trolla eller mobba inte!
  • Telefonerna får vila på natten!

På somekanalerna använd gärna hashtags #kajo2022 och #partioscout.

Kolme nuorta partiolaista tutkii innoissaan pöydällä olevia asioita

 

Skip to content