Terveysturvallisuus

"Terveysturvallisuus" doesn't have any sub pages.
Facebook
LinkedIn
Tulosta
[readspeaker_listen_button readid=read_this]

Turvallisuudesta yleisesti Kajolla, kuten leirisairaalasta, turvasta ja palokunnasta voit lukea Turvallisuus-sivun alta

Terveysturvallisuus Kajolla 
Partiolla on pitkät perinteet suurleirien järjestämisestä isoille ihmisjoukoille.  Leirilääkintä huolehtii sekä ensiavusta että sairaanhoidosta leirin aikana. Näissä tehtävissä työskentelee terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on mahdollisuudet hoitaa osallistujien akuutteja vaivoja pienistä haavoista ja tulehduksista isompiinkin havereihin ja sairastapauksiin. Tarpeen mukaan järjestetään jatkohoito asianmukaisessa paikassa.  

Hygienia 
Kuten kaikilla partioleireillä, myös Kajolla, hygieniasta pidetään huolta. Vaikka leiri onkin keskellä metsää, on alueella riittävä määrä käsienpesupisteitä ja käsidesiä on aina saatavilla niin ohjelmissa kuin majoitusalueellakin. Ruokailujen jälkeen astioiden tiskaamiseen on aina tarjolla kuumaa pesuvettä. Ohjeistamme jokaista tapahtuman osallistujaa terveysturvallisuudesta sekä hygieniakäytännöistä, jotta voimme suojella itseämme ja toisiamme.

Kajo ja korona 
Meillä Kajon tekijöillä on täysi luottamus siihen, että Kajo toteutuu suunnitellusti. Leiriorganisaatio seuraa tiiviisti koronatilannetta ja leirin mahdollistamiseksi mietitään terveysturvallisia toteutustapoja. Kajon oma koronaryhmä seuraa Suomen koronatilannetta ja sen vaikutusta leiriin tarkastellaan tasaisin väliajoin.

Suomen Partiolaisten hallituksen linjauksen mukaisesti finnjamboree Kajolla tullaan kysymään koronapassi kaikilta yli 16-vuotiailta, mikäli asia on ajankohtainen leirin järjestämisaikaan ja lainsäädäntö mahdollistaa koronapassin kysymisen. Kaikille Kajon osallistujille suositellaan koronarokotteen ottamista.  Mikäli tapahtuma joudutaan peruuttamaan tai keskeyttämään koronasta tai jostain muusta yllättävästä syystä, osallistujalle palautetaan osallistumismaksu vähennettynä sillä osuudella, joka on jo sitoutunut tapahtuman järjestämiseksi, ja jota ei ole mahdollista saada takaisin maksun saajalta tai viime kädessä vakuutusyhtiöltä.  Pidämme kuitenkin ensisijaisen tärkeänä sitä, että hiljaisten leirikesien jälkeen nuoret pääsevät oikealle partioleirille kokemaan yhteisiä partioelämyksiä. 

Millaiset ovat koronaviruksen aiheuttaman taudin oireet?
Koronaviruksen oireita voivat olla:

  • päänsärky
  • haju- tai makuaistin häiriöt
  • nuha, nenän tukkoisuus
  • yskä
  • hengenahdistus
  • voimattomuus, väsymys
  • lihaskivut
  • kurkkukipu, kurkun karheus
  • kuume
  • pahoinvointi, oksentelu
  • ripuli

Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Mitä teen, jos epäilen itselläni tai kaverillani koronaa?
Jos huomaat itselläsi koronaan liittyviä oireita, hakeudu leirillä lähimpään ensiapupisteeseen. Siellä oireesi arvioidaan sekä pohditaan, tuleeko sinun hakeutua leirillä koronatestiin. Koronatestaus leirillä tapahtuu lääkärin arvion perusteella leirisairaalassa. Leirisairaalassa on käytössään testit, joista vastauksen saa noin 20 minuutissa eli odottaessa. Saat jatkohoito-ohjeet leirisairaalasta.

Jos kaveristasi tuntuu, että hän on tulossa kipeäksi, kannusta häntä hakeutumaan leirin ensiapupisteelle. Muista kuitenkin, että monenlaiset asiat saattavat aiheuttaa koronamaisia oireita. Voimme olla allergisia jollekin kasville tai pölyävät hiekkatiet saattavat aiheuttaa meille koronaa muistuttavia oireita. Annetaan jokaisen itse arvioida omat oireensa eikä oleteta, että jokainen oire on merkki koronasta. Olettaminen ei muutenkaan sovi Kajolla toimimiseen, vaan luotetaan toisiimme. On leirin lääkinnän tehtävä arvioida, mitä terveyteen liittyvissä tilanteissa tehdään.

Mitä, jos altistun koronalle?
Juuri nyt ohjeet sanovat, ettei sinun tarvitse jäädä karanteeniin. Tarkkaile kuitenkin omaa vointiasi. Mikäli huomaat itselläsi kehittyvän koronaan liittyviä oireita, hakeudu ensiapupisteelle.
Mitä, jos sairastun koronaan?
Jos saat leirilääkinnän testistä positiivisen tuloksen tai testaat itsesi apteekista ostamallasi koronan kotitestillä positiiviseksi, olet valitettavasti sairastunut koronaan. Pyri välttämään kontakteja tuloksen jälkeen ja käytä mahdollisuuksien mukaan maskia. Koska koronaan sairastuneille ohjeistetaan juuri nyt vähintään viiden päivän karanteenia Kajon kestäessä vain yhdeksän päivää, tulee sinun lähteä kotiin sairastamaan tauti loppuun. Ilmoita sairastumisestasi leirilippukuntaasi ja pestaajallesi. Aikuinen järjestää itse kuljetuksensa kotiin, lapsia ja nuoria auttaa leirilippukunnan johtajat. Kotiin lähdetään aina itse järjestetyin kyydein.
Miten pysyn terveenä Kajolla?
Hyvä henkilökohtainen hygienia on kaikkein tärkeintä. Pese kätesi aina vedellä ja saippualla aina vessassa käymisen jälkeen, ennen ruokailuja ja silloin, kun ne ovat likaiset. Käytä käsidesiä saapuessasi ruokailuun, ohjelmalaaksoista, kaupoista ja kioskeista. Yski aina omaan kyynärtaipeeseesi tai nenäliinaan.
Missä voin pestä kädet?
Käsien peseminen vedellä ja saippualla on mahdollista Kajolla monessa paikassa. Löydät pesupaikkoja vessojen ja keittiöiden yhteydestä, leirisuoralta, ohjelmalaaksojen porttien luota sekä kahviloiden vierestä. Käsidesiä on tarjolla Kajolla kaikille. Onkin hyvä tapa aina pestä kädet, kun kohtaat siihen mahdollisuuden: joko vedellä tai desillä. Jos mahdollista, voit pitää myös mukanasi pientä käsidesipakkausta.
Tarvitseeko käyttää maskia?
Valtakunnallinen maskisuositus on poistunut, eli Kajolla meidän ei ole pakko käyttää maskeja missään tilanteessa. Jos kuitenkin sairastut tai koet koronaan sopivia oireita, kannattaa maskia pitää siihen asti, kun tilasi selviää. Sairastumistilanteessa suosittelemme, että käytät maskia, kun liikut leirialueella. Jos sinusta tuntuu, että haluat käyttää maskia, se on mahdollista ja sallittua kaikissa tilanteissa.

Henkisen hyvinvoinnin tuki  Kajolla panostetaan myös osallistujien henkiseen turvallisuuteen. Kajolla on mielenterveystyön ammattilaisista muodostettu henkisen turvallisuuden verkosto, joka jalkautuu kaikkialle Kajolle tarjoamaan matalalla kynnyksellä keskustelumahdollisuuksia.  Kajolla halutaan erityisesti panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin, jotta kaikilla olisi leirillä hyvä olla. Lisää henkisen turvallisuuden näkökulmista voit lukea Kajo-blogista: Hyvinvoiva ja turvallinen Kajo Lue, miten onnistuneesti vuonna 2021 järjestettiin Johtajatulet koronapandemian keskellä ilman yhtään altistumista tai tartuntaa. 

Skip to content