Dagarna och kvällarna på Kajo är fulla med programutbud

Dagarna på Kajo är fulla av aktivitet. Morgnarna börjar med väckningen i god tid före klockan åtta för att man hinner borsta tänderna och äta frukost innan programdalarna redan sätter igång. Det finns sex programdalar på Kajo, och under lägret deltar man i dem tillsammans med den egna lägerkåren. Man har en dag per programdal för att njuta av dalarnas utbud. Däremellan besöker man endast matstället för lunch innan det igen är dags för program.

Vi har beskrivit programdalarna redan tidigare men låt oss än en gång kika på ett kort sammandrag:

Livsdalen dyker man i ekosystem, bygger man nya livsmiljöer och funderar man på hur vårt liv väver sig samman med andra livsformers liv.

I Tapperdalen tävlar man i nästan ett hundra olika grenar. Många av grenarna har fått sin inspiration från tävlingsprogrammen på tv.

Tävlingsdalen erbjuder å ena sidan spännande sportakriviteter och å andra sidan utmanande tankenötter för hjärnan. Viktigt är att deltagarna får utmana sig själv både ensamt och tillsammans.

Fredsdalen går man på äventyr och löser problem i en mångfacetterad värld. Deltagarna blir detektiver och tar reda på vad som hänt samt förhandlar motstridigheter.

I Framtidsdalen krävs det mod att fråga, ifrågasätta och föreställa det som inte ännu har skett. Vilka scoutkunskaper behövs i framtiden?

I Tankedalen får man forska, granska och lära sig. Dalen erbjuder deltagarna upplevelser om vardagliga fenomen och vetenskapliga teorier.

Och efter programdalarna blir tysta, fortsätter programutbudet med blink, dvs. program där man kan besöka när det passar en bäst. Också caféerna erbjuder program och där är det även kiva att tillbringa tid med kompisar on man inte vill ta det lugnt i sitt tälte.

Tusentals scouter samlas igen

I Kajos sociala medier frågade vi efter minnen från tidigare storläger. För många var de första minnena lägrens stora gemensamma program. Ett storläger vore ju inget storläger om vi inte samlades ihop för att njuta av sommarkvällens strålande ljus och känslan av gemenskap. För att undra om det på riktigt har samlats så här många scouter i skogen!

Utbudet av gemensamma program på Kajo är mångsidigt. Det finns festivalstämning och traditionell allsång. Invigningen och avslutningsfesten samlar hela lägret ihop i närheten av huvudscenen. Däremot sätter midfesten, alltså det gemensamma kvällsprogrammet vid Kajos mittpunkt igång hela lägret kring ett upplevelserikt och innovativt program. Till slut samlar programmet ihop alla till en gemensam Kajo. Alltså hur? Ni ser sen!

På Allsång på Kajo-kvällar får man jamma för fullt i takt med banden. Besöksdagen kulminerar med den stämningsfulla Mitt livs lägersång. Under fyra lägerkvällar förvandlas huvudscenen till en skogsklubb där partybands och de mest populära DJs uppmuntrar alla deltagarna på Kajo att dansa. De som älskar lugn och ro i sitt tält vill säkert gärna veta att all högljutt program slutar senast vid midnatt. Då stängs även lägrets otaliga caféer. Därtill ordnas 21.7 en tyst kväll för hela lägret då vi lugnar ner oss i takt med andaktsfull Allsång på Kajo.

Nedan hittar ni ännu Kajos läsordning som ännu fylls på senare med noggrannare uppgifter. Redan nu kan man se tidtabellen i huvuddrag. Noggrannare underläger- och lägerkårspecifika tidtabeller delas ut till lägerkårarna redan före lägret.

Se den preliminära lägerläsordningen här.

 Varje underläger delas upp i två vågor. De som äter frukost först går också till programdalen och därefter till lunch först. Därför börjar lunchtiden redan innan förmiddagen i programdalarna tagit slut.

Skip to content