Kajon 2. koronatiedote 17.1.2022: Kajon valmisteluja jatketaan normaalisti – koronatilanne tiiviissä seurannassa

Me Kajon tekijät uskomme, että ensi kesänä tuhannet partiolaiset pääsevät kokemaan upean suurleirin, joka on ensimmäinen suurleirikokemus monelle, ja ensimmäinen pitkästä aikaa meille kaikille.  

Partio on lähiharrastus. Yhdessä tekemisen harrastus. Ja suurleirit ovat yhteisten elämysten ja kokemusten alkulähteitä. Ne ovat tapahtumia, joissa unohtumattomat partiomuistot syntyvät, ja jonne partiokonkarit ilmoittautuvat yhä uudestaan ja uudestaan. Korona on kurittanut nuoria rankalla kädellä. Siksi Kajolle on valtava tilaus. Koronaa ja sen aaltoliikkeitä emme voi ennustaa, mutta terveysturvallisuuteen ja rokotuskattavuuteen me kaikki voimme vaikuttaa. Yhdessä voimme omilla toimillamme vaikuttaa siihen, että kovasti odotettu Kajo varmasti toteutuu! 

Meillä on Kajolla onneksi kolme valttia: Ensinnäkin tapahtumamme on ulkoilmatapahtuma, eli sen järjestäminen on turvallisempaa. Toisekseen virukset ovat aina olleet maltillisempia kesäisin. Kolmanneksi rokotuskattavuus kasvaa koko ajan. Niinpä uskomme vahvasti siihen, että saamme toteuttaa Kajon. 

Koronan omikron-variantti ja sen leviäminen on huolestuttanut monia Kajolle ilmoittautuvia ja kysymyksiä on noussut useilla eri kanavilla. Huoli omasta ja läheisten terveysturvallisuudesta on tässä jälleen kiihtyvässä koronatilanteessa täysin ymmärrettävä. Samat ajatukset pohdituttavat varmasti monia muitakin, joten olemme koonneet tähän vastauksia parhaillaan eniten kysyttyihin kysymyksiin.  

Voidaanko Kajon ilmoittautumisaikaa pidentää? Valitettavasti Kajon ilmoittautumisaikataulu on jo nyt vedetty niin kireälle kuin mahdollista. Jos ilmoittautumisaikataulua vertaa Roihuun, on se itse asiassa jo nyt myöhemmin kuin edellisellä suurleirillä. Näin suuren tapahtuman suunnittelu usealla eri osallistujamääräarviolla ei ole mahdollista tämän pidemmälle. Meidän pitää pystyä hahmottamaan helmikuun aikana, olemmeko toteuttamassa leiriä 11 000 vai 16 000 ihmiselle, ja tieto on pystyttävä ilmoittamaan myös Kajon tavarantoimittajille. Ja vaikka pidentäisimme ilmoittautumisaikaa kuukaudella, ei meillä vielä siinäkään vaiheessa olisi yhtään parempaa näkymää kesän terveysturvallisuustilanteeseen. 

Kuinka suuri osa leirimaksusta palautetaan, jos Kajo perutaan? Ymmärrämme todella hyvin, että tämä asia vaivaa monia ilmoittautumista pohtivia. Vastaus riippuu täysin siitä, milloin Kajo jouduttaisiin perumaan. Monissa hankinnoissa olemme onnistuneet neuvottelemaan ehdot, joissa kulut sitoutuvat ja toteutuvat vasta hyvin lähellä itse leiriä. 

Korona ei voi loputtomiin sanella elämämme laatua. Jo nyt erilaiset sulut ja rajoitukset ovat hankaloittaneet partion harrastamista kahtena kesänä. Siksi lähdemme siitä, että Kajo tullaan toteuttamaan. Suunnittelu puoliliekillä olisi luovuttamista koronalle. 

Silti emme voi täysin sulkea pois sitä, että maailmalla voi tapahtua jotain käänteentekevää juuri ennen Kajoa. Kesällä myös tapahtuman isoihin kustannuksiin on jo sitouduttu, vaikka onneksi monia hankintoja voidaan vielä sopimusten pohjalta perua. Mitä lähemmäksi Kajoa pääsemme, sitä todennäköisemmin leiri pidetään, ellei eteen tule mitään pakottavaa viranomaisvelvoitetta.  

Kaikessa päätöksenteossa pyrimme varmistamaan sen, että mahdollisessa perumistilanteessa suuri osa osallistumismaksusta voidaan palauttaa. Tällä hetkellä ei ole tiedossa sellaisia rajoituksia kesälle, etteikö Kajoa voisi järjestää. Seuraamme tilannetta aktiivisesti niin Kajon tekijöiden kuin SP:n hallituksen ja toimiston voimin, yhteistyössä viranomaisten kanssa. 

Vaaditaanko Kajolla koronapassia? Suomen Partiolaisten hallituksen linjauksen mukaisesti Kajolla tullaan kysymään koronapassi kaikilta yli 16-vuotiailta, jos asia on ajankohtainen leirin järjestämisaikaan ja jos lainsäädäntö mahdollistaa koronapassin kysymisen. Kajon tekijät kannustavat kaikkia heitä, joille se on mahdollista, ottamaan koronarokotuksen hyvissä ajoin ennen leiriä. Myös negatiivisella koronatestillä ja sairastetulla koronalla saa itselleen koronapassin Kajon ajaksi. 

Milloin olisi järkevä ilmoittautua, nyt vai lähellä ilmoittautumisajan umpeutumista? 
Sillä ei ole juuri merkitystä, kunhan muistaa ilmoittautua ajoissa. Partiolaisilla on tapana tehdä asioita aika viime tipassa. Edelliselle suurleiri Roihulle ilmoittautui viimeisellä ilmoittautumisviikolla yli 9300 osallistujaa, näistä viimeisten kahden päivän aikana lähes 5700. Tällä hetkellä Kajolle on ilmoittautunut jo yli 2400 osallistujaa, mutta isoin ilmoittautumispiikki on nytkin odotettavissa kuun vaihteessa. Sama ilmoittautumiskäyttäytyminen on ollut havaittavissa muissakin partiotapahtumissa. 

Kajon ilmoittautuminen päättyy alle 18-vuotiailta myös päiväkohtaisten ilmoittautumisten osalta 2.2.2022. Ainoa tapa varmistaa, että olet mukana kokemassa Kajon suurleiripöhinän, on ilmoittautua 2.2. mennessä. Korona tuo epävarmuutta tällä hetkellä vähän kaikkeen, mutta yhdessä me teemme Kajosta unohtumattoman ja terveysturvallisen partioelämyksen. Ja ennen kaikkea pääsemme taas kaikki yhdessä leirille partioystävien kanssa. 

Kajo-terveisin leirinjohtajat Kerttu ja Janne 

Mikäli haluat kysyä lisää, olethan yhteydessä  kajo2022@partio.fi. Osoitteeseen lähetettyihin sähköposteihin vastataan arkipäivisin.

 

Kuva: Anna Enbuske

Skip to content