Leiriolosuhteissa isoissa tapahtumissa pitää kiinnittää hygieniaan erityistä huomiota, jotta sairaudet eivät pääse leviämään. Puhtaus on aina ollut tärkeää partioleireillä, mutta koronan myötä hygienian tärkeys on korostunut. Minut on pestattu Kajolle alkuvuodesta 2021 hygieniakympiksi, ja tehtävänäni on suunnitella leirin hygieniakokonaisuus yhdessä muiden tekijöiden kanssa. Olen jäsenenä leirin tekijöiden koronatiimissä, missä mietimme yhdessä kaikkien osa-alueiden kanssa turvallisen leiritoiminnan käytänteitä.
Leirihygieniassa korostuu kolme osaa: käsienpesu, astioiden tiskaus ja muu peseytyminen.
Käsienpesuun vedellä ja saippualla on mahdollisuus kymmenissä paikoissa ympäri leirialuetta. Erityisen tärkeää käsien peseminen on vessassa käymisen jälkeen ja ennen ruokailua, mutta myös muulloin, jos kädet ovat näkyvästi likaiset. Metsäolosuhteissa pölyä ja muuta likaa tarttuu käsiin paljon herkemmin kuin kaupunkiolosuhteissa. Myös käsidesiä on tarjolla monessa paikassa, ja sitäkin tulee käyttää aktiivisesti, mutta ensin pitää lika pestä pois käsistä. Ohjeistamme kaikkia osallistujia käsien pesun käytännöistä ennen leiriä sekä muistutamme asiasta jatkuvasti leirin aikana.
Astioiden tiskaus on tärkeää jokaisen ruokailun jälkeen, jotta ruoantähteet eivät jää muhimaan astioihin. Niihin kehittyy muuten hyvin herkästi lämpöisessä kesässä pöpöjä, jotka saattavat aiheuttaa ruokamyrkytyksen tai muun mahataudin. Nämä ovat ikäviä seuralaisia leirillä, joten niitä kannattaa pyrkiä välttämään mahdollisimman tehokkaasti. Jokaisella keittiöllä on tiskilinjastot, joissa on neljä allasta tiskausta varten. Ennen tiskausta astioista puhdistetaan syömätön ruoka yms. lajittelupisteellä, jotta tiskivedet pysyisivät mahdollisimman puhtaina. Ensimmäisessä altaassa esipestään näkyvä lika pois harjalla. Toisessa altaassa tehdään varsinainen pesu harjalla. Huollon tekijät lisäävät tiskiainetta veteen säännöllisesti. Kolmannessa ja neljännessä altaassa omat astiat huuhdellaan, jotta viimeisetkin rasvat sekä tiskiaineet irtoavat asioista. Kaikki pesuvedet ovat kuumia, ja ne valuvat vähitellen puhtaimmasta tiskiastiasta likaisimpaan. Näin vesi vaihtuu koko ajan.
Tiskivedet suodatetaan leirialueella, minkä takia omien pesuaineiden käyttö ei ole sallittua. Tiskiastiat tyhjennetään ja puhdistetaan huolellisesti jokaisen ruokailun päätteeksi. Myös juomapullo on syytä pestä päivittäin tiskiaineella, mutta esipesuveteen sitä ei kannata laittaa. Tiskaustakin ohjeistetaan ennakko-ohjeissa. Kajolla leirilippukunnanjohtajat muistuttelevat sen tärkeyttä jatkuvasti. Jotta astiat pääsevät kuivumaan ruokailujen välissä, tulee ne säilyttää ilmavasti kangaspussissa eikä suljettavaa astiapakettia saa pitää ruokailujen välissä suljettuna.
Leirialueella on osallistujien käytössä kaksi suihku- ja saunakompleksia, joissa on omat puku- ja pesutilat naisille ja miehille, sekä muutamia esteettömiä yksityistiloja. Leirialueella käytettävien pesuaineiden tulee olla biohajoavia, koska pesuvedet puhdistetaan leirialueella. Pesulla on syytä käydä säännöllisesti, jotta esimerkiksi hiertymiä syntyisi mahdollisimman vähän.
Jalkojen pesua varten olemme suunnitelleet mahdollisuuksia myös suihkujen ulkopuolelle ruuhkien välttämiseksi, mutta nämä suunnitelmat ovat vielä vaiheessa. Vaippaikäisille on tulossa pepunpesumahdollisuus perhekylään. Kaikilla osallistujilla on mahdollisuus peseytymiseen, uimiseen tai vesiohjelmaan päivittäin.
Niina Raevaara, hygieniakymppi